субота, 27 листопада 2021 р.

Архіпастирське слово єпископа Варсонофія на початок Різдвяного посту.

 


                                            АРХІПАСТИРСЬКЕ  СЛОВО

                       єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія 

                                            на початок Різдвяного посту.

 

            Слава Ісусу Христу дорогі браття і сестри – Закарпатці, дорогі читачі !

     Сьогодні, 28 листопада розпочинається Різдвяний піст, який триватиме 40 днів, аж до Різдва Христового. Цей піст є одним із найдовших і він має свої правила, яких Церква настійливо закликає дотримуватись.

    Час Різдвяного говіння - це особливо важливий період  для духовного життя, це «час сприятливий, це день спасіння» (2 Кор. 6, 2). Якщо душа християнина сумує за чистотою, шукає душевного здоров'я, то вона повинна постаратися якомога краще використати цей корисний для душі час. Ми всі - більшою чи меншою мірою люди хворі, а піст - це курс лікування для наших немічних душ , а в той же час - і для ослабленого тіла. Тому нам християнам потрібно тільки правильно розуміти його зміст і значення і сумлінно користуватися ним .

     Святий Василій Великий говорить : « Прийміть піст , бідні , - він розділить з вами і обитель, і трапезу.Прийміть його , багаті , - він вилікує вас від шкоди переїдання. Прийміть його , хворі  - це мати здоров'я. Прийміть його здорові  - це охоронець вашої тілесної фортеці. Користь посту відкрита всякому роду  життя , всякому стану тіла. Радісно приймімо піст! ”

     Людина, яка постить,  завжди буде зустрічатися з новими спокусами. Але не говіння  є причиною спокуси, а сама людина. Проблеми, що виникають в період посту, як детектор – показують, над чим потрібно працювати. Тому ми  повинні розуміти, що піст – це не дієта, не очищення організму і не засіб для занять зі своїм тілом. Це не фітнес, а духовна практика. Постування  допомагає духовно підійматися та  боротися зі своїми пристрастями. Отже перше, на чому ми повинні сконцентруватися – не на їжі, а на власній поведінці і думках, наскільки вони співвідносяться із заповідями Божими.

   Улюблені у Христі ! Пам'ятаймо слова святителя Іоана Золотоустого, якими він так красномовно оспівує час говіння : «Батько посту – це закон Божий. Мати його – стриманість, терпіння, чеснота. Дочки його – подвиг, чистота, невинність. Сини його рідні – Мойсей, Ілля, Даниїл, Іван Хреститель і весь хор Святих, особливо пустельників і подвижників. Найближчі родичі його – віра, надія, любов. Друзі його – мир, покора, згода. Слуги його – славослів’я, безнастанний псалмоспів, чиста молитва” (На початок святого Посту)»

    Отже, дорогі браття і сестри  «“Якщо теперішній піст проведемо з такою ревністю, що цього тижня зовсім перестанемо клястися, наступного подолаємо гнів, а ще через тиждень викорінимо обмови, а в подальші тижні поправимося ще в іншому, то йдучи тієї дорогою вище й вище, мало-помалу осягнемо сам вершок чесноти” (Свт.Іоан Золотоустий «Про статуї 4»)» .

Всіх нас хай збереже та укріпить Господь на спасительному шляху Різдвяного Посту!

 

З любов'ю у Христі,

+ Варсонофій (Руднік)

єпископ Ужгородський і Закарпатський

Української Православної Церкви

(Православної Церкви України)

28 листопада 2021 року - початок  Різдвяного  посту.

м.Ужгород.

 


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: