четвер, 16 вересня 2021 р.

ВАЖЛИВО! Звернення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія щодо погіршення епідситуації в Закарпатській області.

 


                                    Шановні священнослужителі та віряни!

    14 вересня 2021 року, в залі нарад голови Закарпатської обласної державної адміністрації відбулась нарада з розгляду питання про імунізацію віруючих від COVID -19. Зазначено, що згідно інформації Міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка Закарпатська область наближається до «червоного» рівня епіднебезпеки. В зв'язку з цим єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій видав розпорядження "Про запровадження посилених протиепідемічних заходів в храмах Закарпатської єпархії". Духовенству та вірянам доручається:

-         В кожному храмі, для захисту вірян, мають бути обов'язково в наявності захисні маски та дезинфікуючий розчин для рук;

-         Жодна людина не може бути присутньою в храмі без захисної маски;

-         Проводити провітрювання приміщення храму до та після Богослужіння;

-         На дверях храму обов'язково має висіти інформаційне попередження про обов'язкове використання захистної маски та правил поведінки під час пандемії;

-         В кожному храмі широко застосовувати санітарні/хлоровмісні  розчини для дезінфекції підлоги, дверних ручок, підвіконників, кіотів (рамок) ікон, до яких прикладалися чи торкалися  віряни;

-         Причастя вірників дозволяється звершувати одноразовими ложечками (які потім спалити), або дозволити причасникам брати раніш роздроблену  та «напоєну» Кров’ю Христовою часточку Агнця особисто;

-         В храмах достатнім виявом шанування святинь - хреста, ікони, мощей - буде поклін без поцілунку;

-         Після причастя вірних пропонується утримуватися від цілування чаші і витиранні рота причасників платом. Плат необхідно використовувати тільки для запобігання втрати Святих Дарів. Використовувати одноразові стаканчики для запивання, які після використання утилізувати ( спалити).

-         В кожному храмі єпархії, на інформаційних стендах, розмістити друковані рекомендації МОЗ України щодо профілактики розповсюдження коронавірусу.

-         Вірянам також рекомендую провітрювати свої домівки, проводити в них вологе прибирання з використанням санітарних/хлоровмісних розчинів, а перебуваючи поза межами будинку обов'язково  дотримуватись маскового режиму.

Прошу не легковажити даним зобов'язанням, а Благочинним проконтролювати виконання тут написаного! Не ігнорувати загальноприйнятих норм гігієни і виконувати рекомендації лікарів, а у разі появи ознак схожих на інфекційне захворювання слід лишатись вдома, для того щоб унеможливити або максимально применшити ризики захворіти, як для себе так і для наших ближніх. ; У випадку погіршення здоров’я обов’язково звертатись до лікарів.

        Дорогі мої, я звертаюся до вас з проханням: наскільки б складною не виявилася ситуація з цією хворобою, давайте пам’ятати, що, перш за все, ми – вірні Христової Церкви, наші життя перебувають у руках Божих. Відтак, стримаємо свої страхи, не будемо впадати в паніку, а покладемося цілковито на всесильну волю Божу та будемо виконувати те, що залежить від кожного із нас особисто, для того, щоб унеможливити, або максимально применшити ризики захворіти як для себе, так і для наших ближніх.

                                                      Здоров'я усім Вам!

 

+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Православної Церкви України
  16 вересня 2021 року.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: