неділю, 23 травня 2021 р.

У Мукачеві відзначили 160-у річницю повернення на рідну землю уславленого Кобзаря.

22 травня 2021 року, у  Мукачеві  відзначили 160-у  річницю повернення на рідну землю уславленого Кобзаря 

 «Сьогодні ми, мукачівці, як єдине ціле великого українського народу, зібралися разом, щоб вшанувати пам`ять видатного українця, уславленого та знаного у всьому світі поета, художника та громадського діяча Тараса Шевченка», - мовила у своєму виступі на меморіальному мітингу з нагоди 160-ї річниці перепоховання  Великого Кобзаря з Санкт-Петербурга на рідну українську землю, заступник Мукачівського міського голови Вікторія Іванчо. Пані Вікторія звернула увагу учасників мітингу на те, що хоч дата яка зібрала разом представників влади та громадськості сумна, проте вона дає можливість пом`янути добрим словом славетне ім`я нашого українського генія, ще раз доторкнутися до його невмирущої творчої спадщини, вдуматися в його пророчі слова. «Кобзареві слова додають нам сил та віри в щасливу Україну та її народ, гартують нашу волю, а сьогоднішній меморіальний захід тільки підкреслює значимість Тараса Шевченка для кожного з нас», - сказала  вона   на завершення і запропонувала вшанувати  світлу пам`ять Тараса хвилиною мовчання.

 Вже доброю традицією стала участь в таких заходах учнів Мукачівської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.Т.Г.Шевченка. Зокрема сьогодні учасників зібрання порадували своїми яскравими виступами троє представників цього навчального закладу: Король Дар`я, яка зачитала уривок з поеми «Сліпий», Кекляк Анастасія виступила з «Давидовими псалмами», та Шин Катерина з уривком від «Гайдамаків», а також  учень четвертого класу ліцею №5 Домінік Станинець та учениця четвертого класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 ім.О.С.Пушкіна Зозулич Дарина.

 Цікавими відомостями про Кобзаря поділився знаний лікар та активний учасник громадського життя міста над Латорицею Олег Карпінський.

 Поминальну панахиду за Т.Г.Шевченком відслужив настоятель  храму  Успіння Пресвятої Богородиці отець Сергій Потюк, який підкреслив символізм таких подій для багатонаціонального та дружнього Мукачева, як Дні міста та річниця повернення Тараса Шевченка додому.

На завершення, чудовий хоровий колектив «Відгомін» громадських організацій товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка та «Союзу українок» під керуванням пані Наталі Доброї, разом з присутніми учасниками меморіального заходу, виконали музичні твори на невмирущі слова Кобзаря.

Пресслужба Закарпатської єпархії
Української Православної Церкви (ПЦУ).


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: