четвер, 22 квітня 2021 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО І ЗАКАРПАТСЬКОГО УПЦ (ПЦУ) ВАРСОНОФІЯ (РУДНІКА).

 


ПАСХАЛЬНЕ  ПОСЛАННЯ

ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО І ЗАКАРПАТСЬКОГО

ВАРСОНОФІЯ

БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ ТА ВСІМ ВІРНИМ

ЗАКАРПАТСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

                                   Дорогі браття і сестри!

                                       Христос Воскрес! 

    Серед багатьох великих і радісних християнських свят, як ясне сонце серед небесних зірок, особливою урочистістю, особливою радістю вирізняється свято світлого Христового Воскресіння, свято свят і торжество з торжеств.

    Святкувати Пасху — це означає всім серцем відчути і пізнати силу й велич Воскресіння Христового. Святкувати Пасху — це означає бути учасником Воскресіння Христового. Святкувати Пасху — це всім серцем і всіма помислами дякувати Богові за Його невимовний дар — дар Воскресіння, дар любові.

     І не дивно, адже Воскресіння Христа — це непорушна опора, головна основа нашої віри. Своїм Воскресінням Христос показав істинність Свого Божества, правдивість Свого вчення, спасенність Своєї смерті, велич і силу благодатних дарів, даних заснованій Ним Церкві.

      Воскресіння Христове дарувало людині повну радість у Бозі. Людині відкрився новий світ святості, істини і блаженства. Людина сподобилася прийняти благодатні дари Святого Духа, дар усиновлення Богом і високе призначення — стати храмом Божим, оселею Святого Духа. «Хіба ж не знаєте, — пише апостол Павло, — що ви — храм Божий, і Дух Божий живе у вас?» (1 Кор. 3, 16).

       Воскресіння Христове сповістило новий напрям життя людини на землі, вона ніби вийшла з вузьких рамок земного існування. Попереду не смерть, не загибель, не знищення, а сприйняття іншого способу буття, «іншого, вічного життя початок».

     У Воскресінні Христовому ми одержали священний дар життя. Цей дар докорінно змінює наше ставлення до всього на світі, включаючи смерть. Воскреслий Христос дає нам можливість стверджувати: «Смерті немає!» Звичайно, в земному житті ми зустрічаємо смерть віч-на-віч, колись вона прийде за нами. Але ми віримо, що Своєю власною смертю Христос змінив саму сутність смерті. Він зробив її Пасхою, — переходом у Царство Боже, перетворюючи найбільшу з трагедій на остаточну перемогу. Як перша людина зробила нас причасниками смерті, так Христос створив нас співучасниками Свого Воскресіння. Ось чому наприкінці пасхальної ранньої Церква проголошує: «Воскрес Христос, і життя царствує! Воскрес Христос, і мертвих більше немає!»

    Невмируща радість Воскресіння Христового! Вона живе у віках, вона приходить до нас через пасхальні піснеспіви Православної Церкви, починаючи з часів апостольських. Вона приходитиме довіку. Безперервна, дійсна й безсмертна, передавана Церквою протягом  двох тисячоліть її історії, ця радість велично стверджує благовістя святих апостолів, «що Господь воістину воскрес» (Лк. 24, 34).

       Воскресіння Христове дає людству нове життя, і кожна людина може бути носієм цього життя. Пасха стверджує нас у вірі, що життя людське не обривається як нитка, що воно повне глибокого змісту і значення. У Воскресінні Христовому міститься джерело всеосяжної радості, до якої причетні всі люди. Ось чому в пасхальних піснеспівах свята Церква кличе нас до радості. «Радій нині і веселися, Сіоне», «через Хрест прийшла радість всьому світові», «радісно обіймемо один одного». З особливим натхненням часто повторюємо слова пророка Давида: «Цей день який сотворив Господь, радіймо і веселімось в нім» (Пс. 117, 24).

     Сьогоднішній святий день є днем братерства всього людства. Цьієї днини християнин повинен подивитися на людину, як на найбільший скарб, побачити в ній свого брата, порадіти з нею, як з другом. Великодня радість спонукає людей до взаємних обіймів. Великоднє христосування — це момент, коли християни мають почувати себе справжніми братами. Це велике почуття! І коли б воно оволоділо всіма людьми, то все на цьому світі перемінилося б: зникли б недовір’я і ворогування, страх поступився б місцем загальному миру.

   Воскреслий Спаситель є наш Бог Всесвятий, Бог Всемогутній і Бог Чоловіколюбний, для Якого дорога кожна людина, що живе на землі. Він хоче, щоб ніхто з нас не загинув для життя вічного, але щоб кожен з нас, віруючи в Нього та виконуючи Його заповіді, ввійшов у радість свого Господа. Господь Ісус Христос для того й заснував Церкву, щоб вона через молитви, благословення й подавану від Господа благодать насаджувала в серцях людей дух любові, миру й радості у Воскреслому Господі, переможцеві смерті й джерелі вічного життя.

       Отже,  у ці Пасхальні дні сердечно вітаю керівників та працівників владних структур Закарпаття  усіх рівнів, Народних депутатів України від  Срібної Землі. Вітаю силові та правоохоронні структури області, волонтерів, представників ЗМІ, освіти, культури, охорони здоров'я, прикордонників та військовослужбовців нашої 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, а також усіх Вас браття і сестри  з великим святом Воскресіння Христового. Нехай світло Пасхи Господньої зберігає в наших серцях радість життя, взаємну любов, братерство між людьми. А ми, сини й дочки Небесного Отця, зміцнені перемогою життя над смертю, добра над злом, надхненні Божественною любов’ю — обіймемо один одного й промовмо:

                       Христос Воскрес ! Воістину Воскрес!

Пасха Христова – 2021 року Божого

+ Варсонофій ( Руднік) 

єпископ Ужгородський і Закарпатський УПЦ ( ПЦУ)

м.Ужгород


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: