пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Архіпастирське слово єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія на початок Різдвяного посту.

АРХІПАСТИРСЬКЕ  СЛОВО
єпископа Ужгородського і Закарпатського 
Варсонофія на початок Різдвяного посту.

 Слава Ісусу Христу дорогі браття і сестри – Закарпатці, дорогі читачі!

    Завтра, 28 листопада, розпочинається Різдвяний піст - час підготовки до зустрічі з народженим Богомладенцем Ісусом. Свята Церква налаштовує нашу свідомість та наш духовній внутрішній світ до того, що наближається велична подія, подія, яка принесла у цей світ звільнення від гріхів, Сина Божого, який прийшов заради нашого спасіння. 

     Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, відноситься до стародавніх часів християнства. Вже з четвертого століття святитель Амвросій Медіодаланський, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У п'ятому столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий.

     Спочатку Різдвяний піст тривав в одних християн сім днів, в інших - трохи більше. На соборі 1166 що відбувався при Константинопольському патріархові Луці та візантійському імператорі Мануїлі для всіх християн було встановлено зберігати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів. Отже, це сорокаденне говіння завершується Святою вечерею 6 січня, напередодні Різдва Христового, і є  останнім багатоденним постом  у нинішньому році.

    За словами Симеона Солунського, "піст Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, яким постив Він сорок днів і сорок ночей, отримав на кам'яних скрижалях накреслення слів Божих. А ми, постячи сорок днів, споглядаємо і приймаємо живе Слово від Діви, написане не на каменях, але що втілилося і народилося, і з’єдналося з Його Божественною плоттю ".

     Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.

     Дорогі браття та сестри! Піст, звичайно вносить свої корективи у звичне харчування, але не потрібно вважати їх обмеженням. Під час посту не вживають м'ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю Різдвяного посту за церковним уставом не дозволяється риба, олія й вино. У вівторок, четвер, суботу і неділю можна готувати з олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята.

   Улюблені у Господі! Не тільки в цей піст, а й завжди нам слід бути перед собою чесними та відповісти собі  на питання: чи заклики, які у ці дні лунають на постових богослужіннях, не торкаються мене грішного? Чи знаходить вони відгук у моїй душі?… Бо ж якщо ми не бачимо у собі ніякої підготовки, то поспішімо до святого Таїнства Покаяння, всемогутнього Таїнства Причастя, яке дане Богом, яке може розтопити наше зневір’я та жорстокосердість, приготувавши наші душі до зустрічі Різдва Христового.

       Отже, дорогі браття і сестри  «Радійте, вдосконалюйтесь, втішайтеся, будьте однодумні, мирні, — і Бог любові й миру буде з вами» (2 Кор. 13, 11). Всіх нас хай збереже та укріпить Господь на спасительному шляху Різдвяного Посту!


З любов'ю у Христі,
+ Варсонофій (Руднік)
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Української Православної Церкви
(Православної Церкви України)
27 листопада 2020 року - заговини на  Різдвяний  піст.
м.Ужгород.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: