середу, 15 квітня 2020 р.

УВАГА! ПРИМІРНИЙ ПОРЯДОК ОСВЯЧЕННЯ ПАСХАЛЬНИХ ПРИНОШЕНЬ ГОЛОВОЮ РОДИНИ ВДОМА.

З благословення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія 
( Рудніка),  інформаційний відділ Закарпатської єпархії УПЦ ( ПЦУ) подає для примірного використання, під час карантину,  порядок освячення  Пасхальних приношень ( Пасок та інших страв) головами родин вдома :

Після завершення перегляду Пасхального Богослужіння по телебаченню, чи он-лайн, голова родини збирає біля Пасхальної трапези всю родину, з якою побожно співають тропар Воскресінню Христовому тричі :

Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що у гробах, життя дарував !

Далі промовляють : Господу помолимось, Господи помилуй.

і читають молитви на освячення Пасхальних приношень :

Молитва на благословення хліба (пасок)

Владико Святий, Отче Вседержителю, Предвічний Боже! Благозволи освятити хліб цей Твоїм святим духовним благословенням, щоб був він всім, що споживають його, на спасіння душі, на здоров’я тілесне і захист проти всіх недуг, всякого ворожого підступу, — через Господа нашого Ісуса Христа, що з неба зійшов, дає життя й спасіння світові, з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки вічні.Амінь

Молитва на благословення пасхального агнця ( м"ясних страв)

Зглянься, Господи Ісусе Христе, Боже наш, на агнця цього й на всі інші страви м’ясні, благослови † й освяти † їх, як благословив і освятив єси агнця, що його Тобі привів вірний Авраам, і агнця, що його Тобі Авель приніс від плодів, також і теля годоване, що його звелів єси заколоти для сина блудного, що знову повернувся до Тебе. І як той сподобився Твоєї ласки насолодитися, так і ми від Тебе, цих благословенних і освячених страв споживаючи, Твоє благословення зі здоров’ям всі одержимо Чесного ради Хреста Твого й триденного з мертвих воскресіння.Бо Ти є правдива Пожива й Податель добра і все благословляєш і освячуєш, Христе Боже наш, і Тобі славу віддаємо, з Безначальним Твоїм Отцем і з Пресвятим і Милосердним і Животворчим Твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні.Амінь.

Молитва на благословення сирних страв та яєць :

Владико Господи Боже наш, що все сотворив, благослови сир, молоко, яйця й іншу поживу, й нас збережи у благості Твоїй, щоб ми, насолоджуючись цими Твоїми щедро поданими дарами, наситились і невимовної твоєї благости, ради пресвітлого з мертвих тридневного воскресення Господа нашого Ісуса Христа. Бо Твоя є влада, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Після прочитання молитов , голова родини окроплює освяченою Йорданською водою Пасхальні страви , промовляючи :

 Благословляється і освячується вся пожива ця окропленням цієї свяченої води в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: