вівторок, 14 квітня 2020 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО І ЗАКАРПАТСЬКОГО ВАРСОНОФІЯ



   ПАСХАЛЬНЕ  ПОСЛАННЯ
ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО І ЗАКАРПАТСЬКОГО
ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ
ВАРСОНОФІЯ
БОГОЛЮБИВИМ  ПАСТИРЯМ  ТА ВСІМ
ПРАВОСЛАВНИМ  ВІРНИМ  ЗАКАРПАТТЯ

                                  Дорогі браття і сестри!
Смерті святкуємо умертвіння…іншого, вічного життя початок…(7 пісня Пасхального канону)
                        Христос Воскрес! Воістину Воскрес !
      У цей радісний день, коли не тільки люди духовно радіють і веселяться, але й сама природа, немовби прокидаючись від сну, готова встати у всій величі та красі, наші духовні погляди знову і знову звертаються до Воскресіння Христового.
      Немає в Церкві Христовій більшого свята, немає у світі більшої радості, ніж радість про Воскреслого Христа Ісуса. До цієї радості кличуть нас небеса, що веселяться, земля, що радується. Свята Церква у своїй радості сьогодні обіймає весь світ — видимий і невидимий: «Христос бо воскрес — радість вічна».
І які зрозумілі радість, свято і торжество Церкви в цей воістину великий день! Адже Воскресіння Христа — основа і суть усієї нашої віри, торжество Божественної любові, перемога життя, добра і правди.
      Христос воскрес! Отже, воістину Божественне і спасенне кожне слово Сина Божого, Який сказав: «Я є воскресіння і життя» (Ін. 11, 25), зійшов на хрест, щоб здійснити Правду Божу, і засяяв з гробу, щоб ствердити її навіки!
Христос воскрес! Отже, Господь очистив гріхи людства, і нам даровано спасіння. Знищено саме жало гріха — смерть, а тому нині «смерті святкуємо умертвіння… іншого, вічного життя початок…»
     Христос воскрес! І немає більше ворогування або розділення: Воскресіння Христове робить усіх дітьми Божими, братами у Христі, рівноправними спадкоємцями блаженства життя в єднанні з Богом. Воскресіння Христове покриває всіх Божественною любов’ю, єднає живих з померлими.
    Христос воскрес! І смерть більше нікого не розлучає. Віднині вічність поєднує всіх людей у великому припливі любові.
    Христос воскрес! Через це укріпилася наша віра в загальне воскресіння, непохитною стала надія на наше воскресіння з тілом нетлінним! І святий апостол Павло нерозривно поєднує наше майбутнє воскресіння з фактом Воскресіння Христового: «Христос воскрес з мертвих, первісток серед померлих… Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть, кожний за своїм чином» (1 Кор. 15; 20, 22, 23).
     Христос воскрес! Через це запалюється любов, окриляється молитва, сходить благодать; і через нього, через Воскресіння Христове, як висловлюється св. Іоан Золотоустий, «життя жительствує».
     Христос  воскрес! Це була радість, вища від усякої іншої радості. Минули дні страждань і вагань, скорботи і сліз. Настала повна, довершена радість, та радість, про яку провіщав Господь: «Я знову побачу вас, і зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас» (Ін. 16, 22). І ця радість стала вірою мільйонів людських сердець.
    Улюблені у Христі ! В нинішній час Україна переживає своєрідну Голгофу. Не слід у ці святкові дні нагадувати про наші загальні труднощі і біди. Але нам треба розуміти, що Бог не перестає піклуватися про Своє творіння, піклується Він і про Україну. Він дав ознаку Своєї милості до багатостраждального українського народу — незалежну державу та незалежну Помісну Православну Церкву України. В Його владі і силі дарувати нам і краще життя. Але для цього треба не тільки чесно працювати, а й звертатися до Нього з молитвою про допомогу. «Просіть, — сказав Господь, — і одержите» (Ін. 16, 24). Незважаючи на всю силу і підступність внутрішніх і зовнішніх ворогів України — видимих і невидимих, — Бог Своїм Провидінням і всемогутністю може зробити неможливе можливим. Треба вірити в це! Голгофа і Воскресіння Христове переконують нас у цьому. Цього, насамперед, бажає народ. Він уже достатньо настраждався від війни, розділення і релігійної ворожнечі. Хто до цього часу заважає об’єднанню українського православ’я, та ставновленню нашої Автокефальної Української Православної Церкви, той працює проти Бога, а Бог посоромленим не буває. Про це свідчить Воскресіння Христове, яке посоромило ворогів Божих. Ми знаємо, що зло світу перемагається таїнством Воскресіння Господнього, Його силою долаються страждання і людська несправедливість, тому що Христос наповнює Собою все. Він приносить віруючим в ім’я Його впевненість в остаточній перемозі добра над злом, у вічному торжестві добра. 
     Наша Православна Церква України благословляє український народ у його праці на благо незалежної України. Вона звертається до всіх верств суспільства і просить: допоможіть їй, щоб вона могла допомогти вам. Забудьмо взаємні непорозуміння й образи, станьмо однією стіною проти гріха і насильства.
     Дорогі браття і сестри Закарпатці, всечесні отці ! З вітальною радістю звертаюсь до всіх керівників та працівників нашого Срібного Краю, до військових, та до жителів кожного міста та села Закарпаття -  сердечно поздоровляю  вас з великим святом Пасхи і молитовно бажаю вам духовної радості й великих милостей від Воскреслого Христа. Будемо гідні носити ім’я християнина в нашому громадському, особистому й родинному житті. Нехай радість, мир і любов супроводять усіх нас в усі дні нашого буття! Нехай благословить Воскреслий Христос миром нашу країну і всі народи землі! Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами! Амінь.
                                     Воістину Христос воскрес!
Пасха Христова – 2020 року Божого
+ Варсонофій - єпископ Ужгородський і Закарпатський
Православної Церкви України
м.Ужгород

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: