пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

ВАЖЛИВО! Розпорядження єпископа Варсонофія "Про рекомендації духовенству Закарпатської єпархії ПЦУ щодо проведення богослужінь в час Вербної неділі, Страсного тижня та Великодня".


Відповідно до запобігання поширення на території Закарпаття коронавірусу, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій видав розпорядження "Про рекомендації духовенству Закарпатської єпархії ПЦУ щодо проведення богослужінь в час Вербної неділі, Страсного тижня та Великодня":

   Відповідно до рішення Священного Синоду Православної Церкви України від 09 квітня 2020 року, та у відповідності до рішень штабів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій місцевих рад Закарпаття, з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19, на свято Входу Господнього в Єрусалим, та в період Страсного тижня і Великодня,  в храмах Закарпатської єпархії УПЦ ( ПЦУ) БЛАГОСЛОВЛЯЮ духовенству проводити богослужіння  наступним чином :



1.Духовенство під час проповідей та особистому спілкуванні  повинні просити усіх мирян залишатися вдома та долучатися до молитви через засоби трансляції (з місцевого храму або з кафедрального собору єпархії чи кафедрального собору Предстоятеля ПЦУ).
2.Богослужіння звершувати без участі людей.
3.Під час богослужінь у храмі мають бути присутні священнослужителі та церковнослужителі, чтеці та співці, інші особи, які беруть участь у звершенні богослужінь та забезпеченні трансляції (у разі її здійснення) – спільною загальною кількістю не більше 10 осіб.
4.Нагадати духовенству та мирянам, що працівники Національної поліції України  вважатимуть порушенням норм карантину  присутність більшої кількості осіб у храмі, і на територіях біля храмів на відкритому повітрі у будь-якій кількості, за що вважатимуть за можливе притягати до відповідальності.
5.У час поза богослужінням у храмах не повинні знаходитися одночасно більше ніж дві особи (не враховуючи священнослужителя) – у храмі великого розміру, і більше однієї особи (не враховуючи священнослужителя) – у храмі малого розміру, ззовні не повинні утворюватися черги
6.Після проведення  богослужінь храми повинні бути відчинені для вірян , які в індивідуальному порядку зможуть приступити до святих Таїнств Сповіді та Причастя.
7.Освячене віття верби, яке священнослужителі повинні заготовити завчасно, вірячи зможуть отримати після богослужіння, заходячи в храм не більше, як по 2 людини.
8.У Велику п'ятницю звершувати вечірню  та Чин винесення Плащаниці без присутності парафіян, після чого до 20.00 год. віряни зможуть вклонитися святині (без її цілування), при умові дотримання норми перебування в храмі не більше, як по дві особи.
9.На підставі роз’яснень Національної поліції України, з дотриманням вимог, викладених у п. 4 «Практичних настанов», у позабогослужбовий час не відмовляти мирянам, які індивідуально прийдуть до храму з релігійними потребами, у їх задоволенні; настоятелям парафій, протягом святкових днів, особливо в неділю 12 квітня, у суботу 18 квітня та в неділю 19 квітня, перебувати в храмі для індивідуального спілкування з парафіянами та задоволення їхніх релігійних потреб.
10.В містах освячувати віття верби та Великодні кошики після звершення Богослужіння, при умові дотримання норми перебування в храмі не більше, як по дві людини, та не допускати скупчення людей на території біля храму ( проводити Чин освячення якомога частіше).
11.В селах  інформувати мирян щодо можливості проведення освячення великодніх страв біля місць проживання – на вулиці поруч з будинком чи на подвір’ї, з дотриманням «соціальної дистанції»; при індивідуальному освяченні великодніх страв біля місць проживання вірних не допускати їхнього скупчення та контролювати дотримання загальних норм карантину; індивідуальне освячення можливе як в неділю, 19 квітня, так і напередодні в суботу, 18 квітня (з дотримання приписів щодо вживання піснеспівів Великої суботи);
12.У разі, якщо миряни не мають можливості у жоден з перелічених способів отримати благословення верби, великодніх страв – дозволити мирянам в день свята, в час після прочитання молитов, самим  окропити їх святою водою.
13.Проведення під час богослужінь Страсної седмиці та на Великдень передбачених Уставом обходжень храму відповідно до місцевих обставин або не здійснювати, або здійснювати обнесення Плащаниці в самому храмі, або здійснювати обхід навколо храму лише у складі тих, хто бере участь у відповідному богослужінні, з дотриманням «соціальної дистанції»; у разі якщо хресний хід на Великдень не здійснюється – відразу після виходу Утреня розпочинається перед дверима храму;
14.Відвідання священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов перенести на Троїцьку батьківську поминальну суботу (6 червня 2020 р.);

+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
10 квітня 2020 року.







1.                 

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: