пʼятницю, 13 вересня 2019 р.

Архіпастир взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції "Проактивна толерантність як шлях до миру".


13 вересня 2019 року  в залі засідань Вченої ради Ужгородського національного університету розпочалась Міжнародна науково-практична конференція «Проактивна толерантність як шлях до миру». На вступному пленарному засіданні до присутніх з вітальним словом звернувся єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, який зазначив :

         Шановні високоповажні організатори та учасники Конференції!

Від імені управління Закарпатської єпархії Української православної Церкви (ПЦУ) та від себе особисто щиро вітаю всіх учасників міжнародної науково-практичної конференції «Проактивна толерантність як шлях до миру». Висловлюю щиру подяку організаторам такого поважного науково-практичного заходу за надану можливість обмінятися результатами наукових досліджень, практичним досвідом, інноваціями, поспілкуватись на обрану тему з однодумцями. Сьогоднішня конференція унікальна тим, що її організатори та учасники намагаються дивитися на проактивну толерантність як шлях до миру з різних ракурсів. Обговорення теми толерантності в наукових колах, впровадження у навчання або політичні інститути може бути складним, але дуже важливим завданням. Толерантність полягає не лише в тому, щоб прийняти абстрактні права людей бути інакшими, а й у повазі до конкретних осіб з іншими поглядами, поведінкою та способом життя. Одне з найвідоміших визначень толерантності наведено в Декларації принципів толерантності, затвердженої ЮНЕСКО в 1995 році. Чотири пункти статті дають широке тлумачення та визначення толерантності. Цей невеликий документ закладає основу не лише для розуміння толерантності в сучасних умовах соціального розвитку, але також для розробки державної та міжнародної політики щодо сприяння толерантнішому світові. Достатньо поширена думка, що толерантність зумовлює заміну культури війни на культуру миру. Історія людства перенасичена війнами та іншими формами насильства. Проте не всі вони обумовлені нетерпимістю і - принаймні теоретично - існують інструменти та способи побудови миру як на міжнародному, так і внутрішньому рівнях, що не приділяють багато уваги толерантності. Але на практиці толерантність виявляється тісно пов’язаною з добробутом, демократією, емансипативними цінностями - з усім тим, що робить мир набагато досяжнішим і стабільнішим. Толерантність є показником позитивних соціальних відносин і може сприяти досягненню сталого миру. Так само відсутність толерантності може призвести до напруженості, що спричиняє насильство, конфлікти та війни. Толерантність - це повага до людей, які відрізняються від конкретного індивіда. Толерантність розглядається як ключова цінність у Західній півкулі. Християнський підхід до розуміння і практики толерантності є фундаментальним, особливо тому, що християнство та толерантність століттями були пов’язані один з одним.  Культурне різноманіття в поліетнічному Закарпатті належить до його сильних сторін. Протягом століть різні етнічні та релігійні групи мирно жили разом. Саме Закарпаття через свою історію стало містком міжконфесійної, міжрелігійної та міжкультурної комунікації. Сучасне джерело мотивації до толерантної поведінки можна побачити в досвіді того, як толерантність формувалася раніше, в результаті чого панував мир у суспільстві.
Переконаний, що конференція надасть учасникам наснаги для творчості та подальших дій у даному напрямку. Бажаю учасникам конференції плідної роботи, невичерпного натхнення та нових здобутків!
Нехай Господь Своєю благодаттю  направить усіх нас на всяку істину і допоможе провести своє життя в благочесті та чистоті. Закликаю Боже благословення на Ваші труди.
   Після представлення концепту проактивної толерантності представниками Університету Людвіга-Максиміліана в Мюнхені Маркусом Фогтом та Рольфом Гусманом, відбулось спільне фото учасників конференції.

Прес-служба Закарпатської єпархії УПЦ ( ПЦУ).


























Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: