середу, 31 липня 2019 р.

Журнали засідання Священного Синоду від 27 липня 2019 р.

ЖУРНАЛ №38
Засідання Священного Синоду
Української Православної Церкви (Православної Церкви України)
під головуванням Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України від 27 липня 2019 р.
СЛУХАЛИ: Повідомлення Митрополита Київського і всієї України Епіфанія про чергові порушення представниками російської влади права на свободу совісті та віросповідання у окупованій Автономній Республіці Крим.
ДОВІДКА: Під приводом виконання «рішення суду» окупаційна влада в м. Сімферополі (Автономна Республіка Крим, Україна) вилучила частину приміщення кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги та Управління Кримської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у м. Сімферополі. У липні 2019 р. представниками російської влади під приводом здійснення «ремонту» було розібрано дах будівлі, внаслідок чого через дощі було завдано значної шкоди приміщенню храму.
17 липня 2019 р. будівлю кафедрального собору та єпархіального управління було обнесено парканом, який фізично унеможливлює доступ до храму духовенства і вірних. 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент виявив, що майно, яке знаходилося у приміщеннях собору та єпархіального управління, частково знищене і викинуте на смітник біля будівлі, частково зникло.
У зв’язку з черговими актами порушення представниками російської влади права на свободу совісті та віросповідання у окупованій Автономній Республіці Крим Предстоятель, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, та Преосвященний архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент зробили публічні заяви з вимогою до російської влади припинити ці порушення.
УХВАЛИЛИ:
1. Висловити рішучий протест та глибоке обурення триваючим  насильством російської окупаційної влади проти Православної Церкви України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, що протягом останнього часу виявилося у цілеспрямованому пошкодженні й розграбуванні будівлі та майна кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги та Управління Кримської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у м. Сімферополі, у створенні перешкод для доступу духовенства і вірних до храму та єпархіального управління. Православна Церква України вкотре вимагає від Російської Федерації припинити свідоме порушення в окупованій АР Крим та м. Севастополі одного з основоположних прав людини – права на свободу совісті та віросповідання.
2. Нагадати особам, безпосередньо причетним до насильницьких дій проти кафедрального храму Кримської єпархії УПЦ (ПЦУ), зокрема діячам російських «судів», «судовиконавцям», а також співробітникам окупаційного «міністерства майна», що їхні дії є не лише злочином за людським законом, але тяжким гріхом святотатства і плюндруванням освяченого дому Божого.
3. Закликати українську та міжнародну спільноту вимагати від Росії припинити порушення прав української православної громади Криму, а винних – притягати до відповідальності, включно з посиленням міжнародних санкцій проти Російської Федерації та проти конкретних посадових осіб «суду», «судовиконавців», «міністерства майна» та інших, безпосередньо причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованій Автономній Республіці Крим.

ЖУРНАЛ №39
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Щодо створення у складі Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Православного румунського вікаріату.
ДОВІДКА: У складі Румунської Православної Церкви для православних релігійних громад, які переважно складаються з етнічних українців, існує Православний український вікаріат з центром у Сиготі на Мараморощині (румунською мовою Vicariatul Ortodox Ucrainean din România).
Вікаріат підпорядковується безпосередньо Патріарху Румунському і наділений автономією.
 УХВАЛИЛИ:
1. Беручи до уваги пастирські потреби румуномовних православних громад в Україні, за зразком організації церковного життя парафій Румунської Православної Церкви з переважаючим числом етнічних українців – утворити Православний румунський вікаріат Української Православної Церкви (Православної Церкви України) для релігійних організацій (релігійних громад та монастирів) в Україні з переважаючим числом етнічних румун.
Православний румунський вікаріат УПЦ (ПЦУ) є підпорядкованою безпосередньо Предстоятелю Православної Церкви України Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України особливою адміністративною структурою з правами самоуправління у складі релігійного об’єднання Православної Церкви України. До Православного румунського вікаріату УПЦ (ПЦУ) можуть входити на добровільних засадах релігійні організації (релігійні громади та монастирі) з переважаючим числом етнічних румун. Для цих релігійних громад гарантуються права на дотримання за власним вибором румунської православної богослужбової, мовної та календарної традиції.
2. Права самоуправління та устрій Православного румунського вікаріату УПЦ (ПЦУ) закріплюються у Статуті Управління Православного румунського вікаріату УПЦ (ПЦУ), який має бути вироблений спільно з представниками релігійних організацій, що бажають увійти до складу Вікаріату, у братній співпраці з Румунською Православною Церквою відповідно до висловленої раніше її Священним Синодом позиції.
Статут Управління Православного румунського вікаріату УПЦ (ПЦУ) ухвалюється Священним Синодом УПЦ (ПЦУ) та затверджується Предстоятелем, Блаженнійшим Митрополитом Київським і всієї України.

ЖУРНАЛ №40
СЛУХАЛИ: Прохання Преосвященного Паїсія, єпископа Житомирського і Овруцького, про утворення в Житомирсько-Овруцькій єпархії та реєстрацію статуту Чоловічого монастиря на честь святого великомученика і цілителя Пантелеймона за адресою: Житомирська область, Андрушівський район, с. Корчмище, вул. Центральна, 18.
УХВАЛИЛИ: Благословити утворення у складі Житомирсько-Овруцької єпархії Релігійної організації «Чоловічий монастир на честь святого великомученика і цілителя Пантелеймона» за адресою: Житомирська область, Андрушівський район, с. Корчмище, вул. Центральна, 18, схвалити та подати на реєстрацію його статут.

ЖУРНАЛ №41
СЛУХАЛИ: Пропозицію Преосвященного Симеона, митрополита Вінницького і Барського, щодо встановлення в Православній Церкві України особливого Дня молитви за сім’ю.
ДОВІДКА: Важливим напрямком співпраці Православної Церкви України і українського суспільства є виховання, розвиток та підтримка традиційних сімейних цінностей. У цьому напрямку для Церкви відкривається широке поле діяльності, яке включає в себе розробку та втілення програм з духовно-морального виховання дітей, програм для молоді (з акцентом на християнських засадах формування особистих стосунків та побудови майбутньої сім’ї), програм навчання молодих батьків основам виховання дітей та їхнього воцерковлення, тощо.
Важливим є надання суспільству вірних духовних орієнтирів і прикладів побудови сім’ї. Одним з таких прикладів могла би стати сім’я святих праведних Богоотців Іоакима та Анни, яка являє зразок благочестя, подружньої вірності, надії на Бога і нагороди від Нього за чесноти.
Для того, щоби нагадати суспільству цей благочестивий приклад, вважається доцільним в день пам’яті святих Іоакима та Анни, який відзначається 22 вересня (9 вересня ст.ст.), проводити в храмах Православної Церкви України Божественні літургії та молебні цим святим, як покровителям сім’ї, зі спеціальними молитовними проханнями про мир у родинах, добре виховання дітей, про духовні блага і земний достаток сімей. В цей день пропонується присвятити проповіді священнослужителів саме сімейній тематиці. В перспективі у день пам’яті святих Іоакима та Анни можна було б проводити тематичні сімейні заходи як на рівні єпархій та парафій, так і у співпраці зі світськими зацікавленими організаціями.
Наразі в Україні святкується Міжнародний день сім’ї, що встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня. Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї.
Починаючи з 2012 року в нашій країні відзначається Український День родини. Святкування цього дня має щорічний характер і припадає на 8 липня. Це святкування було встановлено Указом колишнього президента України В. Януковича і має очевидний вплив російського «Свята сім’ї, любові та вірності». Вперше в Росії це свято відзначалося 8 липня 2008 року за ініціативи дружини колишнього президента Російської Федерації Світлани Медведєвої.
8 липня Православна Церква вшановує пам’ять святих Петра і Февронії Муромських, яких в Росії вважають покровителями сім’ї. Їхнє свято припадає на період Петрівського посту, що робить неможливим в цей день проведення Таїнства Шлюбу. Саме ця обставина змусила Синод Російської Православної Церкви у 2012 році ухвалити рішення про встановлення додаткового дня пам’яті святих Петра і Февронії на третю неділю вересня.
УХВАЛИЛИ: Встановити в Православній Церкві України 22 вересня (9 вересня ст.ст.), у день пам’яті святих Богоотців Іоакима та Анни, – День молитви за сім’ю.
Цього дня проводити в храмах Православної Церкви України Божественні літургії та молебні цим святим, як покровителям сім’ї, зі спеціальними молитовними проханнями про мир у родинах, добре виховання дітей, про духовні блага і земний достаток сімей. Благословити цього дня присвятити проповіді священнослужителів сімейній тематиці, проводити тематичні сімейні заходи як на рівні єпархій та парафій, так і у співпраці зі світськими зацікавленими організаціями.

ЖУРНАЛ №42
СЛУХАЛИ: Прохання Преосвященного Олександра, митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського, про утворення в Переяславсько-Вишневській єпархії та реєстрацію статуту Чоловічого монастиря на честь святителя Нектарія Егінського за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Ходосівка, вул. Набережно-Сіверська, 1-А та про призначення намісником монастиря ієромонаха Олексія (у миру Мацюри Олексія Олексійовича).
УХВАЛИЛИ:
1. Благословити утворення у складі Переяславсько-Вишневської єпархії Релігійної організації «Чоловічий монастир на честь святителя Нектарія Егінського» за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район,     с. Ходосівка, вул. Набережно-Сіверська, 1-А, схвалити та подати на реєстрацію його статут.
2. Призначити ієромонаха Олексія (у миру Мацюру Олексія Олексійовича) намісником Чоловічого монастиря на честь святителя Нектарія Егінського Переяславсько-Вишневській єпархії.

ЖУРНАЛ № 43
МАЛИ МІРКУВАННЯ:
З метою входження в єдність з Повнотою Вселенського Православ’я, необхідно ухвалити рішення про припинення діяльності релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)».
ДОВІДКА:
15 грудня 2018 року було проведено Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату на якому постановлено: припинити діяльність релігійного об’єднання – Українська Православна Церква Київського Патріархату (далі – «УПЦ КП») шляхом об’єднання та приєднання до утворюваної Православної Церкви України; припинити чинність Статуту про управління УПЦ КП; припинити діяльність всіх статутних органів релігійного об’єднання УПЦ КП; всім єпархіальним архієреям УПЦ КП, а також керівникам релігійних організацій, які перебували у її складі після утворення єдиної помісної автокефальної Православної Церкви України увійти до її складу шляхом внесення відповідних змін у статути релігійних організацій, не припиняючи їх статусу юридичної особи.
Також, згідно рішення Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року, «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату», яка у відповідності до її статуту (п. 1) є релігійним адміністративним центром УПЦ КП, припиняє свою діяльність як юридична особа після створення та реєстрації статуту релігійної організації «Митрополія УПЦ» (релігійного центру, що представляє Православну Церкву України).
Рішенням Помісного Об’єднавчого Собору Православної Церкви України від 15 грудня 2018 року було утворено Православну Церкву України, затверджено її Статут, обрано Предстоятеля – Митрополита Київського і всієї України. 6 січня 2019 року Патріаршим та Синодальним Томосом Православній Церкві України було надано автокефальний статус.
Наказом Міністерства культури України № 54 від 30 січня 2019 року було (1) зареєстровано статут Релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» – релігійного центру, що представляє релігійне об’єднання – Православну Церкву України, а також (2) визнано такими, що втратили чинність, накази Міністерства культури України від 12 червня 2017 року № 505 «Про реєстрацію Статуту Релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» у новій редакції, та від 08 липня 2016 року № 518 «Про нову редакцію Статуту про управління Української Православної Церкви Київський Патріархат».
Отже, Українська Православна Церква Київського Патріархату як релігійне об’єднання припинило свою діяльність шляхом об’єднання та приєднання до Православної Церкви України, у зв’язку із чим наказом Міністерства культури України було визнано таким, що втратив чинність, наказ про реєстрацію Статуту про управління УПЦ КП.
Крім того, у зв’язку з припиненням діяльності Української Православної Церкви Київського Патріархату як релігійного об’єднання, релігійна організація «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» як релігійний центр не представляє жодне релігійне об’єднання відповідно до законодавства України. У зв’язку із цим, наказом Міністерства культури України було визнано таким, що втратив чинність, наказ про реєстрацію статуту даної релігійної організації.
Додатково, згідно рішення Помісного Собору УПЦ КП від 15.12.2018, Київська Патріархія УПЦ КП фактично припинила свою діяльність з моменту створення та реєстрації статуту релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» – релігійного центру, що представляє Православну Церкву України.
Зважаючи на те, що УПЦ КП припинила свою діяльність шляхом об’єднання та приєднання до ПЦУ, всі функції статутних органів цього релігійного об’єднання перейшли до компетенції відповідних органів Православної Церкви України. Таким чином, вся повнота Української Православної Церкви Київського Патріархату увійшла до складу новоствореної помісної автокефальної церкви – Православної Церкви України. Релігійним центром, що представляє Православну Церкву України, створену шляхом об’єднавчого процесу, є релігійна організація «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)».
Враховуючи наведене, з метою входження в єдність з Повнотою Вселенського Православ’я, запропоновано:
1. ПРИПИНИТИ діяльність релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)».
2. ВИЗНАЧИТИ, що повним правонаступником всіх прав та обов’язків релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» є РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)». Після завершення строку заявлення вимог кредиторами у процесі реорганізації, у відповідності до норм чинного законодавства, передати все майно та кошти релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» правонаступнику – РЕЛІГІЙНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ «КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)».
3. СТВОРИТИ (ПРИЗНАЧИТИ) ліквідаційну комісію для припинення діяльності релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)» у такому складі:
МИТРОПОЛИТ ЧЕРКАСЬКИЙ І ЧИГИРИНСЬКИЙ ІОАН (в миру Яременко Олег Васильович);
АРХІЄПИСКОП ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ І КРЕМЕНЕЦЬКИЙ НЕСТОР (в миру Писик Андрій Анатолійович);
АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ ЄВСТРАТІЙ (в миру Зоря Іван Володимирович);
ПРОТОІЄРЕЙ СЕМАНЦО ВАЛЕРІЙ МИХАЙЛОВИЧ.
ПРОТОІЄРЕЙ ЛАНДВИТОВИЧ ПЕТРО ПЕТРОВИЧ;
4. ПРИЗНАЧИТИ головою ліквідаційної комісії:
МИТРОПОЛИТА ЧЕРКАСЬКОГО І ЧИГИРИНСЬКОГО ІОАНА (в миру Яременко Олег Васильович).
5. ВИЗНАЧИТИ, що до ліквідаційної комісії з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова ліквідаційної комісії представляє її у відносинах з третіми особами та виступає у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.
6. ВСТАНОВИТИ строк для заявлення вимог кредиторами – 70 (сімдесят календарних днів) з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ», та визначити, що вимоги кредиторів направляються письмово на адресу: 01601, м. Київ, вул. Трьохсвятительська буд. 6.
7. ЗДІЙСНИТИ всі необхідні дії для державної реєстрації припинення релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ», та уповноважити голову ліквідаційної комісії Митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана (в миру Яременко Олег Васильович) подавати, підписувати, та отримувати усі необхідні документи та в цілому вчиняти всі дії з метою державної реєстрації припинення релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ».
УХВАЛИЛИ:
1. ПРИПИНИТИ діяльність релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)».
2. ВИЗНАЧИТИ, що повним правонаступником всіх прав та обов’язків релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» є РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)». Після завершення строку заявлення вимог кредиторами у процесі реорганізації, у відповідності до норм чинного законодавства, передати все майно та кошти релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» правонаступнику – РЕЛІГІЙНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ «КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)».
3. СТВОРИТИ (ПРИЗНАЧИТИ) ліквідаційну комісію для припинення діяльності релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)» у такому складі:
МИТРОПОЛИТ ЧЕРКАСЬКИЙ І ЧИГИРИНСЬКИЙ ІОАН (в миру Яременко Олег Васильович);
АРХІЄПИСКОП ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ І КРЕМЕНЕЦЬКИЙ НЕСТОР (в миру Писик Андрій Анатолійович);
АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ ЄВСТРАТІЙ (в миру Зоря Іван Володимирович);
ПРОТОІЄРЕЙ СЕМАНЦО ВАЛЕРІЙ МИХАЙЛОВИЧ.
ПРОТОІЄРЕЙ ЛАНДВИТОВИЧ ПЕТРО ПЕТРОВИЧ;
4.ПРИЗНАЧИТИ головою ліквідаційної комісії:
МИТРОПОЛИТА ЧЕРКАСЬКОГО І ЧИГИРИНСЬКОГО ІОАНА (в миру Яременко Олег Васильович).
5. ВИЗНАЧИТИ, що до ліквідаційної комісії з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова ліквідаційної комісії представляє її у відносинах з третіми особами та виступає у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.
6. ВСТАНОВИТИ строк для заявлення вимог кредиторами – 70 (сімдесят календарних днів) з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ», та визначити, що вимоги кредиторів направляються письмово на адресу: 01601, м. Київ, вул. Трьохсвятительська буд.
7. ЗДІЙСНИТИ всі необхідні дії для державної реєстрації припинення релігійної організації КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ», та уповноважити голову ліквідаційної комісії Митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана (в миру Яременко Олег Васильович) подавати, підписувати, та отримувати усі необхідні документи та в цілому вчиняти всі дії з метою державної реєстрації припинення релігійної організації «КИЇВСЬКА ПАТРІАРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ».

ЖУРНАЛ № 44
МАЛИ МІРКУВАННЯ:
З метою входження в єдність з Повнотою Вселенського Православ’я, прийняти рішення про припинення діяльності релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)».
ДОВІДКА:
15 грудня 2018 року було проведено Помісний Собор Української Автокефальної Православної Церкви на якому постановлено: припинити діяльність релігійного об’єднання – Українська Автокефальна Православна Церква (далі – «УАПЦ») шляхом об’єднання та приєднання до утворюваної Православної Церкви України; припинити чинність Статуту про управління УАПЦ; припинити діяльність всіх статутних органів УАПЦ; всім єпархіальним архієреям УАПЦ, а також керівникам релігійних організацій, які перебували у її складі після утворення єдиної помісної автокефальної Православної Церкви України увійти до її складу шляхом внесення відповідних змін у статути релігійних організацій не припиняючи їх статусу юридичної особи.
Також, згідно рішення Помісного Собору УАПЦ від 15 грудня 2018 року, «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ», яка у відповідності до її статуту (п. 1) є релігійним адміністративним центром УАПЦ, припиняє свою діяльність як юридична особа після створення та реєстрації статуту релігійної організації «Митрополія УПЦ» (релігійного центру, що представляє Православну Церкву України).
Рішенням Помісного Об’єднавчого Собору Православної Церкви України від 15 грудня 2018 року було утворено Православну Церкву України, затверджено її Статут, обрано Предстоятеля – Митрополита Київського і всієї України. 6 січня 2019 року Патріаршим та Синодальним томосом Православній Церкві України було надано автокефальний статус.
Таким чином, вся повнота Української Автокефальної Православної Церкви увійшла до складу новоствореної помісної автокефальної церкви – Православної Церкви України. Отже, релігійна організація «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» не представляє жодне релігійне об’єднання у зв’язку із припиненням діяльності релігійним об’єднанням «Українська Автокефальна Православна Церква». Зважаючи на те, що УАПЦ припинила свою діяльність шляхом об’єднання та приєднання до ПЦУ, всі функції статутних органів цього релігійного об’єднання перейшли до відповідних органів ПЦУ.
Враховуючи наведене, з метою входження в єдність з Повнотою Вселенського Православ’я, запропоновано:
1. ПРИПИНИТИ діяльність релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до релігійної організації “КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)”.
2. ВИЗНАЧИТИ, що повним правонаступником всіх прав та обов’язків релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» є релігійна організація “КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)”. Після завершення строку заявлення вимог кредиторами у процесі реорганізації, у відповідності до норм чинного законодавства, передати все майно та кошти правонаступнику – релігійній організації “КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)”.
3. СТВОРИТИ (ПРИЗНАЧИТИ) ліквідаційну комісію для припинення діяльність релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до релігійної організації “КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)” у такому складі:
АРХІЄИСКОП ЖИТОМИРСЬКИЙ І ПОЛІСЬКИЙ ВОЛОДИМИР (в миру Шлапак Василь Володимирович);
АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І ХОТИНСЬКИЙ ГЕРМАН (в миру  Семанчук Павло Святославович);
ПРОТОІЄРЕЙ  ДАНЬЧАК ВІТАЛІЙ ЯРОСЛАВОВИЧ.
4. ПРИЗНАЧИТИ головою ліквідаційної комісії:
АРХІЄПИСКОПА ЖИТОМИРСЬКОГО І ПОЛІСЬКОГО ВОЛОДИМИРА (в миру Шлапак Василь Володимирович).
5. ВИЗНАЧИТИ, що до ліквідаційної комісії з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова ліквідаційної комісії представляє її у відносинах з третіми особами та виступає у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.
6. ВСТАНОВИТИ строк для заявлення вимог кредиторами – 67 (шістдесят сім календарних днів) з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ», та визначити, що вимоги кредиторів релігійної організації направляються письмово на адресу: 01601, м. Київ, вул. Трьохсвятительська буд. 6.
7. ЗДІЙСНИТИ всі необхідні дії для державної реєстрації припинення релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ», та уповноважити  голову ліквідаційної комісії  Шлапака Василя Володимировича подавати, підписувати, та отримувати усі необхідні документи та в цілому вчиняти всі дії з метою державної реєстрації припинення релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ».
УХВАЛИЛИ:
1. ПРИПИНИТИ діяльність релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до релігійної організації “КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)”.
2. ВИЗНАЧИТИ, що повним правонаступником всіх прав та обов’язків релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» є релігійна організація “КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)”. Після завершення строку заявлення вимог кредиторами у процесі реорганізації, у відповідності до норм чинного законодавства, передати все майно та кошти правонаступнику – релігійній організації “КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)”.
3. СТВОРИТИ (ПРИЗНАЧИТИ) ліквідаційну комісію для припинення діяльність релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ» шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до релігійної організації “КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)” у такому складі:
АРХІЄИСКОП ЖИТОМИРСЬКИЙ І ПОЛІСЬКИЙ ВОЛОДИМИР (в миру Шлапак Василь Володимирович);
АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І ХОТИНСЬКИЙ ГЕРМАН (в миру  Семанчук Павло Святославович);
ПРОТОІЄРЕЙ  ДАНЬЧАК ВІТАЛІЙ ЯРОСЛАВОВИЧ.
4. ПРИЗНАЧИТИ головою ліквідаційної комісії:
АРХІЄИСКОПА ЖИТОМИРСЬКОГО І ПОЛІСЬКОГО ВОЛОДИМИРА (в миру Шлапак Василь Володимирович).
5. ВИЗНАЧИТИ, що до ліквідаційної комісії з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова ліквідаційної комісії представляє її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.
6. ВСТАНОВИТИ строк для заявлення вимог кредиторами – 67 (шістдесят сім календарних днів) з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ», та визначити, що вимоги кредиторів релігійної організації направляються письмово на адресу: 01601, м. Київ, вул. Трьохсвятительська буд. 6.
7. ЗДІЙСНИТИ всі необхідні дії для державної реєстрації припинення релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ», та уповноважити голову ліквідаційної комісії Шлапака Василя Володимировича подавати, підписувати, та отримувати усі необхідні документи та в цілому вчиняти всі дії з метою державної реєстрації припинення релігійної організації «ПАТРІЯРХІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ».

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: