пʼятницю, 7 червня 2019 р.

ПЦУ планує створити вікаріат для румуномовних парафій на Буковині

У Православній церкві України основною богослужбовою мовою є українська, але національні меншини можуть використовувати в своїх громадах ту мову, яка є для них рідною і зрозумілою.
Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній.
“Так, як в державі є державна мова українська, так само в нашій Церкві основною богослужбовою мовою є українська мова. А інші національні меншини можуть використовувати в своїх громадах ту мову, яка є для них рідною і зрозумілою. Так, нещодавно ми навіть рукоположили архієрея для грекомовних парафій. Є багато в Україні греків, які збираються на службу і можуть молитися своєю зрозумілою мовою в нашій Помісній українській православній церкві. Це зараз стосується і питання румуномовних парафій, які розміщуються на Буковині”, – сказав владика.
Він розповів, що у складі Румунської православної церкви є парафії, які моляться українською мовою, вони складають україномовний вікаріат.
За словами Предстоятеля, в української Церкви є бажання в майбутньому також створити вікаріат Української православної церкви для румуномовних парафій, таких налічується близько 150-ти на Буковині.
Митрополит наголосив, що вікаріат – складова тієї Церкви, на території якої вони канонічно розташовані, але мова богослужіння їхня, у даному разі – румунська.
“Якщо ми дійдемо згоди, домовимося з Румунською православною церквою, то ми будемо підтримувати таку модель. Зараз є парафії, які переходять до нас і просять зберегти їм слов’янську мову, і ми не створюємо для них перепон у цьому. Але проповідь у них буде українською мовою. Наприклад, у таких парафіях читання Євангелія може звершуватися українською мовою і паралельно слов’янською мовою попервах, а з часом, вже в майбутньому, громада поступово буде українізуватися”, – пояснив Предстоятель ПЦУ.
Повний текст інтерв’ю з Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм читайте за посиланням.

Прес-служба Закарпатської єпархії за інформацією РелігійнаПравда.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: