суботу, 25 травня 2019 р.

Єпископ Варсонофій прийняв участь в урочистостях з відзначення Дня тезоіменитства Блаженнійшого Митрополита Епіфанія

Єдність у Церкві – приклад тим, хто сумнівається у необхідності об’єднання навколо Києва

Про це Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів під час Божественної літургії в День пам’яті святителя Епіфанія, єпископа Кіпрського. Сьогодні Православна Церква вшановує пам’ять цього святого, який є також і небесним покровителем Предстоятеля Православної Церкви України.
Напередодні, єпископат і духовенство Православної Церкви України помолилися у Золотоверхій обителі під час Всенічного бдіння.
Його Блаженству співслужив єпископат та духовенства зі всієї України, представники Вселенської Патріархії та монастирів Афону. За богослужінням також молилися викладачі та студенти Київської православної богословської академії.
На запричасному стиху проповідь виголосив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.
Після літургії та подячного молебня від імені Священного Синоду, архіпастирів, духовенства та мирян Предстоятеля привітав митрополит Вінницький і Барський Симеон.
Після слів привітання владика Симеон подарував Його Блаженству просфору та букет квітів.
У відповідь до присутніх з подякою та повчальним словом звернувся Блаженнійший Митрополит київський і всієї України Епіфаній:
«Наша Церква постала в непростий час, адже на Сході України триває збройна агресія Росії проти України, залишається в окупації територія Автономної Республіки Крим, всередині країну руйнують міжполітичні чвари та корупційні злодіяння», – зазначив Блаженнійший Митрополит.
Предстоятель додав, що досягненню повного єднання всіх українців навколо Київського престолу на сьогодні заважає й та частина українського православ’я, що не усвідомлює руйнівної сили перебування у духовній залежності від північного сусіда, який всіма способами намагається ізолювати Православну Церкву України, перешкодити її визнанню з боку інших помісних Православних Церков, а також намагається посіяти розбрат поміж православними українцями і радіє з того, що в сусіда трапилася якась прикрість.
Тому, підкреслив Предстоятель, українцям, передовсім, потрібно бути разом. «Нам треба зберігати єдність поміж собою – єпископами, кліриками й мирянами. Прикладом такого єднання з нашого боку ми спонукатимемо наших братів із Московського Патріархату до усвідомлення потреби мати в Україні єдину Православну Церкву та до реальних кроків у цьому напрямку», – зазначив Його Блаженство.
«Наша Церква відкрита для всіх. Ми усвідомлюємо потребу змін, відходу від пострадянської моделі життя й управління, ми дослухаємося до слушних думок і порад наших вірних і духовенства. Ми відкриті до спілкування, ми не хочемо відгороджуватися від суспільства й замикатися в собі, а намагатимемося зменшувати відстань і загороджувальну стіну між вірними й духовенством, між Церквою та її народом», – резюмував Предстоятель, наголосивши на тому, що всі завдання, які постали перед Церквою, будуть виконані з Божою допомогою.
Урочисте богослужіння завершилося многоголосим козацьким многоліттям Блаженнійшому Владиці.
Прес-служба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: