четвер, 25 квітня 2019 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО І ЗАКАРПАТСЬКОГО ВАРСОНОФІЯ.


ПАСХАЛЬНЕ  ПОСЛАННЯ
ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО І ЗАКАРПАТСЬКОГО
ВАРСОНОФІЯ
БОГОЛЮБИВОМУ ДУХОВЕНСТВУ, МИРЯНАМ 
ТА УСІМ ВІРНИМ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ЄПАРХІЇ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
(ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)


ДОРОГІ  БРАТТЯ І СЕСТРИ!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

       Нещодавно переживаючи події Страсного тижня, ми відчували яких принижень і страждань зазнав наш Господь Ісус Христос в останні дні свого земного життя. Його зрадив один з учнів, судили безвинно, бичували, обпльовували, принижували, знущалися, нарешті вбили -  розіп'яли на Хресті.
        «Яка велика і надприродна таємниця! Сонце побачило, що відбувається – і згасло, побачив місяць – і перестав світити, відчула земля – і затряслася, відчули камені – і розійшлися. Отже, якщо бездушні і безчуттєві стихії схилилися і змінилися від страху  Господнього, що побачили, то не залишимося у ці дні неуважні і байдужі ми, за яких помер Христос? А як ми, будучи розумними та чуттєвими, можемо залишатися осторонь того, що відбувається? Давайте, будемо відчувати цей подвиг, проллємо сльози, змінимося на краще і умертвимо свої пристрасті.» - говорить  преподобний Феодор Студит на Пасху.
        Здавалося, смерть, ненависть, злоба святкували тоді свою перемогу. Ісус лежав мертвим у гробі. І що ж? СПАСИТЕЛЬ НАШ ВОСКРЕС! У великій славі воскрес Христос, як сильний Бог; сатана розбитий, двері Раю відчинені всім людям. Господь з’являється  своїм учням, чому ті невимовно раді. Звістка про Його воскресіння розноситься по всіх усюдах. Колись боязкі Апостоли тепер стали ревно та сміливо проповідувати про свого Божественного Вчителя, бо на власні очі побачили воскреслого Ісуса, Його рани від цвяхів і пробите списом ребро. І під впливом цієї проповіді багато людей прийняли віpу у Воскреслого Господа й стали вірними Церкви.
       Для підтвердження цього не потрібно навіть звертатися до Біблії. У світській літературі міститися декілька згадок про Ісуса Христаі його вплив на світ того часу. Наприклад одна така згадка відноситься до іудейського  воєначальника і історика Йосифа, який писав для римських читачів. У своїх працях він коротко викладає історію іудейської нації від витоків до свого часу. При цьому життя й діяння Спасителя висвітлені так: «У цей час жив мудрий чоловік … Ісус … хороший і … доброчесний. І багато людей з іудейської та інших націй стали його учнями. Пілат засудив Його на смерть через розп’яття. Але ті, хто став його учнями, не покинули його вчення. Вони повідомили, що Він явився їм через три дні після свого розп’яття і що Він воскрес». - Йосиф Флавій, 90р. н.е. Старожитності XVIII. 33.
     Отже, в ці величні  дні, коли ми сповнені радості про Воскреслого Господа, ми знову і знову утверджуємо нашу віру в загальне воскресіння і вічне буття з Богом у Царстві Небесному. Воскреслий Христос повсюди. Тому Він завжди з нами, як колись і пообіцяв апостолам: «Отож Я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт. 28, 20). Він на землі і на небі. Він все наповнює Собою. Він у Таїнствах, що звершуються в Церкві. Він у Чаші, до якої за Божественною літургією приступають вірні, щоб причаститися Тіла і Крові Христових.
       Ця присутність Божа в нашому сповненому гріхом, несправедливістю і стражданнями світі допомагає нам зносити труднощі і незгоди. Милість Його укріпляє нас і дозволяє мати в серцях наших надію на краще життя в подальшому та на Господню допомогу кожного дня .
         Дорогі браття і сестри миряни  та всечесні священнослужителі ! В ці світлі Пасхальні дні я закликаю Вас, понести радість про Воскресіння Христове тим, хто через певні життєві обставини не може долучитися до храмових богослужінь. Лікарні, будинки престарілих, дитячі будинки , місця позбавлення волі, окремі домівки, де живуть обмежені у своїх можливостях пересуватися люди – ось куди потрібно спрямовувати наші стопи, щоб провістити тим, кому важче, ніж нам, радість Пасхи Христової, як колись це зробили жінки-мироносиці.
        Сьогодні перебуваючи в лоні Помісної Української Православної Церкви, Церкви канонічної та благодатної, де предстоятелем є Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній,  нам потрібно об’єднуватися в молитві за мир і благополуччя народу нашої стражденної України, за Божу допомогу воїнству нашому, що охороняє кордони Вітчизни від агресора. Тому закликаю всіх Вас, просити Бога про милість для нашої Батьківщини та її багатостраждального народу. Закликаю творити справи милосердя, підтримувати тих, хто опинився у складних життєвих обставинах, допомагати нашим ближнім знайти спасительний шлях до Церкви Христової. Разом з тим ми звертаємося до наших братів і сестер, які ще поки знаходяться в єдності з Московським Патріархатом в Україні та на Закарпатті, з пропозицією вести діалог заради об'єднання навколо Київського Престолу. Після Об'єднавчого Собору настав час, коли  ми вже повинні керуватися не амбіціями та егоїзмом, а піклуватися про єдність українського народу навколо Святійшої Церкви України, бо в єдності наше спасіння!
       Отже,  у ці Пасхальні дні сердечно вітаю керівників та працівників владних структур Закарпаття  усіх рівнів, Народних депутатів України від  Срібної Землі. Вітаю силові та правоохоронні структури області, волонтерів, представників ЗМІ, освіти, культури, охорони здоров'я, прикордонників та військовослужбовців нашої 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, а також усіх Вас браття і сестри  з великим святом Воскресіння Христового. Нехай всі наші житейські турботи й печалі відступлять перед немеркнучим світлом Христового Воскресіння, а нескінченна радість пасхального торжества сповнить все наше життя.
       Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога і Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами! АМІНЬ.

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Української Православної Церкви
(Православної Церкви України)
Пасха Христова – 2019 року Божого
м. Ужгород     


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: