неділю, 10 березня 2019 р.

Послання єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія на початку Великого посту.


Послання  єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія на початку  Великого посту.

 Всечесні священнослужителі , улюблені брати і сестри, шановні Закарпатці !
Слава Ісусу Христу ! Вітаю вас з Прощеною неділею та прийдешньою Великою Чотиридесятницею!

    З ласки Божої  розпочинається  Великий піст – надзвичайно  важливий час в житті кожної віруючої людини. Перед нами 40 днів особливого періоду - приготування до  зустрічі з Воскреслим Господом. Людина через свою гріховність  повинна постати перед Творцем  приготовленою, а для цього вона потребує часу. Пророки довго готувалися до зустрічі з Богом, особливо тоді, коли перед ними стояло якесь важливе завдання. Мойсей 40 днів і ночей перебував у пості на горі Синай, щоб врешті отримати скрижалі з десятьма Божими Заповідями. Ілля, зміцнений небесною їжею, йшов 40 днів і ночей до гори Хорив, щоб зустрітися з Богом у тихому віянні вітру. Навіть язичники Ніневітяни, які увірували в заклики до навернення пророка Іони, постили на протязі 40 днів, щоб перепросити Бога і переконати Його вберегти їхнє місто від руйнування. Тим більше Ісус Христос, слідуючи за символікою цього знаку, виходить у пустелю, щоб приготуватися до виконання своєї спасенної місії. Так само й кожний з нас в часі Великого Говіння  отримує свої 40 днів  для приготування до особливої зустрічі з Богом в тайні спасіння.
      Перш нiж увiйти у святу Чотиридесятницю, Православна Цepквa встановила особливий День - Прощену неділю, коли кожен з нас вiд щирого cepця, у дусi любовi повинен попросити пробачення у своїх рiдних та близьких, а також в ycix, хто нас оточує. Нам треба навчитись прощати. Це нелегка праця, яка потребує багато сил. Святi Отцi вчать, що злобу людей треба перемагати не ворожнечею, не гнiвом чи ненавистю, не помстою або вiдповiддю образою за образу, а християнськими :  смиренням, терпінням та любов'ю.
     «Покаяння – це відновлення Хрещення», – вчить нас преподобний Іоанн Ліствичник, вказуючи на єдиний можливий спосіб навернення людини до первообразу, яким створив її Творець. Лише покаянням ми відганяємо від нашого життя підступи диявола, котрий сьогодні густо сіє в наших серцях почуття відчаю та зневіри.
    У спасительні дні, що наближаються, всі сили нашої душі спрямуємо на достойну підготовку до причастя Святих Христових Таїн. Навколо Святої Чаші зосереджується все життя Церкви, і кожен із нас має під час Посту не просто «відбути обов'язок», але приступати до Божественних Таїн як до джерела Вічного життя та неодмінної запоруки спасіння, пам'ятаючи слова Христові: «Той, хто споживає Моє Тіло і п'є Мою Кров, має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день» (Ін. 6, 54).

Тепер попросимо благословення у Господа нашого на подвиг, в який ми вступаємо. У дні, що наближаються, докладемо всіх зусиль для того, щоби повністю знищити в собі марність, тугу, властолюбство та марнослів'я. Наповнимо наші серця духом чистоти та смирення, терпіння та любові. Не засуджуючи наших братів та сестер за їхні хиби та помилки, намагаймося розгледіти гріх у собі, щоби принести щире каяття в ньому.
Дорогі браття та сестри ! Сердечно бажаю Вам, щоб цей час спасительного говіння пройшов для всіх з духовною користю. Частіше долучаймося до Таїнств сповіді й Причастя. Невпинно благаймо Господа, щоб Він ласкаво й поблажливо зглянувся на нас, грішних, й відчинив нам двері покаяння, щоб очистити душі від усякої скверни.
Нехай пом'яне Господь Бог усіх нас у Царстві Своїм. Амінь.

+ Варсонофій
Милістю Божою єпископ Ужгородський і Закарпатський
Української Православної Церкви ( ПЦУ )
Великий піст 2019 року Божого
м.Мукачево


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: