суботу, 5 січня 2019 р.

Вселенський Патріарх Варфоломій звернувся до Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого митрополита Епіфанія. (ТЕКСТ)

Вселенський Патріарх Варфоломій оприлюднив звернення до Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнішого митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

У зверненні Патріарх привітав митрополита Епіфанія з отриманням Томосу, як офіційне визнання Автокефальної церкви в Україні.


ЗВЕРНЕННЯ

Його Всесвятості Патріарха Вселенською Варфоломія

До Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Епіфанія

Ваше Блаженство Митрополите Київський та всієї України Епіфаніє,
Світо і радість, мир і єдність переповнюють сьогодні святу Церкву України, яка у Ваші руки, Ваше Блаженство, отримує Томос про своє офіційне визнання та декларацію як Автокефальна Церква, що підносить її до рівні чотирнадцяти Церков-сестер, які складають “повноту" нашої святої Православної Церкви.
Побожний Український нарід чекав цього благословенного дня цілих сім століть. І ось, для нього також прийшла пора, так само, як і для багатьох інших Православних народів, щоб насолоджуватися священним даром визволення та незалежності, стаючи вільним від будь-якого зовнішнього тиску і втручання, які досить часто були не на користь власної ідентичності.
Ваше Блаженство, Ви мали повне право просити і вимагати автокефалії. Це було право і привілей Вашої Константинопольської Церкви-Матері дарувати Вам статус автокефалії. Ми щиросердечно молимося, що Ви докажете, що є гідними цього дару і занурите себе, як улюблені побратими інших Церков-сестер у все-Православну єдність та співпрацю, а також у нашу спільну присутність і працю у сучасному світі, який є спраглий невичерпних духовних скарбів Православ’ї.
Сьогодні, з благодаті Господньої, ми реалізовуємо відновлення до спілкування/причастя мільйонів вірних на Вашій землі, які раптово опинилися поза канонічністю та спілкуванням, не маючи у тому своєї вини. Проте, Константинополь зібрав і прийняв їх, як їхня справжня матір - та сама Церква, яка колись привела їх до Християнського хрещення - на відміну від їхньої мачухи. Зрештою, ніколи з жодним народом чи нацією Константинополь не поводився як мачуха протягом всієї своєї довгої і часто хвилюючої історії. Ці Церква бідних Христа завжди спорожняла себе, радо жертвуючи частинами своєї юрисдикції, зменшуючи себе заради того, щоб служити потребам і інтересам своїх дітей.
Ваше Блаженство, дорогий брате,
У цей надзвичайний та історичний день, у Священному Центрі Православ’я, стоять та святкують з нами князь Володимир і свята Ольга, разом з усіма святими нащадками прославленої Української землі, а також усі прибічники і прихильники прав Вашого Українського народу, і справедливості назагал, а також прав людини і особливо релігійної свободи для всіх людей і народів. Всі вони присутні в дусі і молитві, розділяючи нашу радість і втіху.
Ми вітаємо почесну присутність серед нас в цю священну хвилину глави України, Високоповажного пана-президента Петра Порошенка, який так сильно мріяв побачити цей великий і славний день, висловлюючи найглибші жагу, молитви і прохання свого народу насолоджуватися їхніми свободою та незалежністю.
Ми висловлюємо вдячність, подяку і благословення Церкви-Матері усім Вам. Ця Церква міста Костянтина завжди буде на Вашій стороні - сподіваючись, молячись та працюючи для Вашого зростання і розвитку у Христі, а також для стабільності новоутвореної Православної Автокефальної Церкви України.
Христос посеред нас!
Фанар, 5 січня 2019 р.Б.

Прес-служба Закарпатської єпархії.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: