пʼятницю, 25 січня 2019 р.

Ювілейна Академія з нагоди 90-ліття Святійшого Патріарха Філарета

23 січня 2019 року в Національному палаці мистецтв "Україна" відбулася урочиста Академія з нагоди ювілею - 90-ліття від дня народження Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.
Зал Палацу "Україна", що вміщає близько чотири тисячі глядачів, був заповнений – привітати Святійшого Патріарха Філарета з ювілеєм прибули Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, дружина Президента України пані Марина Порошенко, єпископат Єдиної Помісної Української Православної Церкви, численне духовенство та миряни, члени Уряду, народні депутати, очільники та представники Церков і релігійних організацій, голови обласних, районних та міських державних адміністрацій, представники наукової та творчої інтелігенції, воїни Збройних Сил і Національної гвардії, політичні та громадські діячі з усієї України.
Урочисте дійство розпочалося зі співу молитви "З нами Бог" у виконанні зведеного хору капели "Думка", хору ім. Г.Верьовки та ансамблю Збройних Сил України. Вів святкову програму народний артист України Петро Мага.
На сцені Палацу "Україна" Святійшого Патріарха Філарета у своєму відеозверненні з ювілеєм привітав Президент України Петро Порошенко, який у цей час перебував із важливим візитом за межами України. Президент високо оцінив архіпастирське служіння Патріарха, висловив глибоку вдячність йому за молитви, жертовне служіння Богу і українському народу. "Ви вже увійшли в історію як духовний і державний лідер, один з творців церкви і держави. Ваше патріарше благословення під час важливих суспільно-політичних подій надихало людей йти шляхом правди, консолідувало та додавало сил. Так було в Помаранчеву революцію, так було в Революцію гідності. Так є і зараз під час російської агресії проти України... Висловлюю Вам, Ваша Святосте, глибоку повагу та вдячність. Бажаю Вам, істинно народному українському Патріархові і Героєві України, міцного здоров’я, радості і Божої ласки на многії і благії літа!" - сказав у своєму зверненні Глава держави. Від імені Президента пані Марина Порошенко привітала Патріарха з ювілеєм і подарувала йому букет квітів.
Від усієї повноти Єдиної Помісної Української Православної Церкви Святійшого Патріарха Філарета привітав Предстоятель Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній.
Зі словами вітання до Патріарха Філарета звернувся Голова Верховної Ради України Андрій ПарубійГолова Українського Парламенту підкреслив, що під орудою Святійшого владики у Незалежній Україні була відроджена справжня Українська Православна Церква, відбудовані і збудовані тисячі храмів. І у цих храмах тепер щоденно лунає молитва українською мовою – за наш народ, за Україну, за українське військо! «Важко уявити перемогу України, коли в українських церквах моляться не українською мовою і не за українську армію, а за армію чужу. І власне, Ваше служіння і Ваш подвиг призвели до того, що ми маємо українську церкву – і це Ваша життєва титанічна праця! І Ви змогли розбудувати одну з найбільших церков у всьому світі!...Щиро дякую Вам за активну роботу з розвитку капеланського служіння у Збройних Силах України, Національній гвардії та інших державних військових формуваннях, активну волонтерську працю для фронту. Адже Ваша особиста підтримка українських воїнів на Донбасі є неоціненною. Ви наближаєте перемогу України!» - наголосив Голова Парламенту.
Патріарха Філарета із ювілеєм привітав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Глава Уряду наголосив, що тільки зараз ми розуміємо, що мали боротися за успіх своєї країни з першого дня здобуття незалежності – так, як це робив Святійший Патріарх Філарет. «Завдяки міцній вірі, єдності ми здобудемо перемогу. Україна буде процвітати – завдячуючи Вашому служінню, подвигу наших воїнів, волонтерів, всіх, хто бореться за велику європейську Україну, – сказав Прем’єр-міністр. – Ви боролися і вірили, що Україна вистоїть, що Україна отримає право на свою церкву. Ви йшли своїм шляхом, і скільки на ньому ставало перепон, загроз і небезпеки. Але Ви не зрадили тому, у що вірите. Сьогодні Ви по праву є духовним лідером нашої держави. Ми дякуємо, шануємо, поважаємо і любимо!» - зазначив Володимир Гройсман.
Від імені Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій Святійшого Патріарха Фіарета привітав Глава і Отець Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).
Вітальні слова на адресу Його Святості на сцені Палацу також виголосили Президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко.
Святійшого владику з ювілеєм привітали лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров, які нагородили Патріарха Філарета вищою відзнакою Меджлісу - Золотим Орденом - за укріплення незалежності України, рішучу позицію у питанні деокупації Криму і підтримку кримськотатарського народу.
Ведучий урочистої Академії зачитав привітання Патріарху від Міністра оборони України Степана Полторака, після чого ансамбль ЗСУ виконав марш українського війська "Зродились ми великої години".
Після цього Святійший Патріарх Філарет звернувся до присутніх з промовою, в якій окреслив шлях свого чернечого і архієрейського служіння, ті труднощі, з якими довелося стикатися Церкві у радянські часи, а також виклики, які постали перед нею в новітній період державної незалежності України. Промова Предстоятеля тривала близько години та неодноразово переривалася аплодисментами.
Всім присутнім на великому екрані був показаний новий фільм про життєвий шлях і церковне служіння Святійшого Патріарха Філарета, спеціально підготовлений до ювілею архіпастиря.
У другій частині урочистої Академії відбувся концерт, в якому взяли участь: Національна заслужена академічна капела України «Думка», Національний заслужений академічний український народний хор України ім. Г. Верьовки, Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені П. Вірського, Заслужений академічний Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України, Київський ансамбль ударних інструментів "Ars Nova", Академічний ансамбль пісні і танцю Державної прикордонної служби України, народна артистка України Оксана Білозір, Герої України Василь Зінкевич та Анатолій Паламаренко, народний артист України Тарас Петриненко. Свій вірш, присвячений Патріарху Філарету, прочитав заслужений артист України Петро Мага. Завершилася концертна програма співом «Многоліття» зведеним колективом всіх виконавців.
Практично чотирьохтисячна глядачева зала ще раз привітала Святійшого Патріарха Філарета оваціями. Всі присутні разом з виконавцями піднесено співали «Многая літа» Святійшому владиці, вітаючи Патріарха з ювілеєм.
Після завершення урочистої Академії та концерту у Великому банкетному залі Національного палацу мистецтв "Україна" від імені Святійшого Патріарха Філарета відбулося святкове прийняття, на якому були присутні духовенство, державні та громадські діячі, представники наукової й творчої інтелігенції, дипломатичного корпусу.
Численні гості мали можливість особисто привітати Патріарха з ювілеєм та висловити йому свої найщиріші побажання.
Вітальні слова щирих і добрих побажань в день відзначення 90-літнього ювілею линуть до Святійшого Патріарха Філарета з багатьох куточків України та закордоння. Приєднуємося до них і ми, бажаючи нашому Патріарху здоров’я, душевних і тілесних сил, Божої допомоги та многих і благих літ служіння Церкві й Україні!
Прес-служба Закарпатської єпархії, за інформацією Прес-центру Київської Патріархії.























Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: