середу, 26 грудня 2018 р.

Різдвяне послання єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія

РІЗДВЯНЕ  ПОСЛАННЯ
ЄПИСКОПА УЖГОРОДСЬКОГО  І  ЗАКАРПАТСЬКОГО
ВАРСОНОФІЯ
БОГОЛЮБИВОМУ ДУХОВЕНСТВУ, МИРЯНАМ  ТА
УСІМ ВІРНИМ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ЄПАРХІЇ
ПРАВОСЛАВНОЇ  ЦЕРКВИ  УКРАЇНИ


ВСЕЧЕСНІ  ОТЦІ, ДОРОГІ  БРАТТЯ  І СЕСТРИ !
ХРИСТОС  НАРОДИВСЯ !
СЛАВІМО ЙОГО !

«Віфлеєме, готуйся! Нехай  влаштовуються ясла!
Печера,приймай: бо Істина прийшла...
і Бог від Діви явився... щоби  спасти рід наш».
(Тропар 1-го часу в навечір’я Різдва Христового)


      Знову настало свято Різдва Христового, а отже серцем і розумом ми повертаємось до тієї Різдвяної ночі, коли перед здивованими пастухами, які пасли свої отари поблизу Віфлеєма, де лежало Боже Немовлятко, став ангел і сповістив їм про священну подію: «…я сповіщаю вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк. 2, 10–11).
     У ці священні дні Різдва Христового Церква створює в наших душах особливе почуття тихої радості і немовби відчуття дивного світла, яке осяяло ясла Богонемовляти. Вона утверджує в нас віру, що «з нами Бог», через Ісуса Христа, народженого у Віфлеємі Іудейському. Вона вселяє надію, що для нас вже не будуть зачинені двері Царства Небесного, куди Господь бажає привести всіх із невимовного Свого чоловіколюбства. Вона пробуджує в нас почуття братерської любові до далеких і близьких, до всіх людей доброї волі.
     Ці святі почуття, які змушують тремтіти наші серця в Різдвяні дні, чи не є ознакою того, що й ми разом із пастирями та волхвами відбуваємо у подорож до духовного Віфлеєма, щоб заглибитися там у благоговійне споглядання Божественного Немовляти? Звичайно, що є, тому святкуючи Різдво Христове, будемо молитися, щоб дух Його любові прокинувся і відродився в нашому серці, нехай у ньому знайдуться ясла, готові Його прийняти та  дорогоцінні дари, готові Йому належати.
     Значення Різдва  Христового полягає в любові, світлі і благоволінні, а благовоління — це всепрощення, бажання добра усім і кожному, це повне самозабуття і любов, яка охоплює все людство. Різдвяної ночі ангели заспівали: «на землі мир»; Той, Хто народився у Віфлеємі, скаже напередодні Своїх страждань: «Мир залишаю вам, мир Мій даю вам» (Ін. 14, 27). Він приніс на землю закон братерства, взаємного служіння один одному, мирного співжиття. І якщо немає тепер повного зовнішнього миру серед людей і виникають загрози для миру на землі, то це тому, що люди ще не засвоїли законів братерства, любові й миру і не перетворили їх у життя. Мир з Богом — це  коли християнин з чистим сумлінням дивиться на небо і з чистою совістю ставиться до людей. Такого миру повинен шукати кожен із нас. Хто його знайшов, той має велику радість в своїй душі. Мир з Богом — це життя у Христі бо Він є джерелом спокою, силою духу й всепрощення в душі істинного християнина.
      Возлюблені у Господі! У минулому 2018 році ми всі відчули на собі справжнє благословення Боже та Його щедрість - Православна  Церква України набула статусу незалежності, тобто автокефалії. Ми стали рівними з усіма Православними Помісними Церквами світу. Ніхто вже не в силі назвати нас «розкольниками», «безблагодатними» чи «не канонічними». Господь побачив боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви і належно оцінив наші труди. Йому стало так угодно, щоби Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій і Синод Константинопольської Церкви - Матері сказали омріяне, довгоочікуване: "Так. Помісній Автокефальній Православній Церкві України бути!".
      Проте, залишати посилену молитву та працю ми не маємо права - в Україні продовжується війна, гинуть наші захисники Вітчизни – еліта Нації! Цей військовий конфлікт, за останні чотири роки відібрав понад 10 тисяч життів українців, третина з яких була мирними мешканцями. Це найкривавіша війна в Європі з часів Балкан у 90-х роках і найдовша за майже століття. Тому впродовж всього часу війни на Донбасі, Українська Православна Церква Київського Патріархату в своїй повноті, за кожним богослужінням, підносить особливі молитви за повернення миру в нашій Державі. Церква також молиться за упокій душ воїнів, котрі віддали своє життя, захищаючи Україну, а також мирних жителів, які постраждали під час конфлікту. Молитва – це та справа Церкви, яку вона не припиняє ніколи, а особливо в цей надзвичайно важкий час.
    Дорогі браття і сестри ! Бог дав нам прекрасну землю, на якій є все: гори і долини, ріки і моря, ліси і степи. Наш грунт – найкращий за родючістю у світі. Якщо Господь благословив нас, давши нам такий прекрасний дар, ми не маємо права знехтувати цим  Його даром, і повинні любити нашу українську землю, обробляти її, захищати її від ворогів. Разом із тим ми маємо обробляти духовну ниву своїх сердець і вирощувати на сердечній ниві рясні плоди євангельських заповідей любові до Бога і до ближнього свого. Нехай нам у цьому допомагає Господь!
     Отже, у ці Різдвяні, повні духовної радості й церковного торжества дні,  сердечно вітаю усіх керівників та священнослужителів християнських конфесій нашого краю, владу всіх рівнів, Народних депутатів України від Закарпаття. Вітаю також силові та правоохоронні структури області, працівників ЗМІ, освіти, культури, охорони здоров'я, прикордонників та військовослужбовців нашої 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, а також усіх  Вас дорогі браття і сестри, з великим святом Різдва Христового і Новим 2019 роком. Нехай Господь дасть і в новому році всім Вам доброго здоров’я, духовну радість, любов і добробут. Нехай мир і благословення Боже спочивають на кожній людині, яка чинить добро, на кожній родині, на нашій країні та на всіх народах! Амінь.



ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО !

+ Варсонофій

Єпископ Ужгородський і Закарпатський
Православної Церкви України
Різдво Христове -  2019 року Божого
м.Ужгород

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: