неділю, 25 листопада 2018 р.

Вселенський Патріарх Варфоломій вчергове підтвердив надання автокефалії Православній Церкві в Україні

В столиці Румунії протягом цих днів відбуваються великі церковні урочистості з нагоди благословення Національного Собору - новозбудованого кафедрального храму Румунського Патріархату. Подія присвячена 100-літтю об‘єднання румунських земель у 1918 р. і утворення сучасної Румунської держави.

На запрошення Блаженнійшого Патріарха Румунського Даниїла очолити освячення прибув Святійший Вселенський Патріарх Варфоломій.

Цим самим, на фоні кризи у відносинах між Москвою та Константинополем, дві Церкви демонструють єднання - так само, як це було і у 2016 р., коли позиція Румунського Патріархату на користь невідкладного проведення Всеправославного Собору сприяла успіху справи.

24 листопада Вселенський Патріарх Варфоломій перед зібранням Священного Синоду Румунської Церкви в промові ще раз наголосив на тому, що Константинопольська Мати-Церква вирішила надати автокефалію Церкві в Україні: «У ці дні, як наслідок численних, довготривалих, постійних та наполегливих прохань церковного тіла в Україні, Вселенський Патріархат, виконуючи свій обов‘язок і наданий Священними Канонами привілей, прийняв рішення про надання Києву - стародавньому церковному регіону Константинополя - звання Автокефалії».

Також Патріарх Варфоломій нагадав, що з 14 Помісних Церков 9 отримали статус автокефальних через рішення Вселенського Патріархату, і серед них - Румунська Церква.

Таким чином напередодні важливих подій для України - ухвалення Томосу про автокефалію, яке очікується наступного тижня під час сесії Священного Синоду Вселенського Патріархату, та наступного за цим Об‘єднавчого Собору - Вселенський Патріарх демонструє підтримку його позиції з боку однієї з найбільших Помісних Церков - Румунської.

Прес-служба Закарпатської єпархії, за інформацією   https://www.facebook.com/yevstr


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: