вівторок, 31 липня 2018 р.

Виступ Патріарха Філарета з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Руси-України.


Вельмишановний Петре Олексійовичу Порошенко, Президенте України, шановна делегаціє Вселенського Патріарха Варфоломія, Ваші блаженства, Преосвященства, Всеукраїнська Радо Церков, наш український уряде, Верховна Радо, дорогі браття і сестри!
Насамперед я хочу привітати усіх нас зі святом 1030-ліття хрещення Руси-України, по-друге хочу подякувати Петру Олексійовичу за чудову доповідь, в якій він показав чому ми так наполегливо домагаємось автокефалії Української Православної Церкви. Здавалося б, що це справа Церкви, а чому так активно бере участь у визнанні автокефальної Церкви Президент? А тому, що йде зараз війна на Сході і стоїть питання: бути чи не бути українській державі? Президент повинен турбуватися про свою державу, чи не повинен? Якщо він не турбується про свою державу, то який він Президент? І тому це стимулює нашого Президента захищати нашу українську державу. А для того, щоб українська держава була захищена треба, щоб український народ був єдиним, щоб в цьому народі була єдина Православна Церква, незважаючи на те, що Україна поліконфесійна держава, але пануючою Церквою в Україні була, є і буде Православна Церква, але Православну Церкву вороги нашої державності розділили на частини і тому для того, щоб захистити Україну, зробити її міцною державою треба об’єднати Православну Церкву. Ось чому наш вельмишановний Президент так активно бореться за визнання автокефалії нашої Церкви. 
Чому мова йде про визнання? Хіба нам не достатньо того, що ми є православні? Для чого нам треба визнання? А тому що на цій основі розділене українське православ’я. Чому духовенство і єпископат Московського Патріархату не спілкується з духовенством і єпископатом Київського Патріархату? А тому що ми з їхньої точки зору розкольники. Так ось, щоб не було ніяких «розкольників» в Україні і щоб не було ніякого розділення нам потрібне визнання і тоді у них підстави зникнуть не бути разом з нами. І ми дуже вдячні Вселенському Патріарху Варфоломію за те, що Він розуміє проблеми як держави так і проблеми Церкви. 
Питання про визнання Київського Патріархату ми підняли 25 років тому і ви знаєте самі та як було сказано в доповіді Президента, що це питання було одностайно вирішено на Помісному Соборі 1-3 листопада 1991 року. Тоді ми зрозуміли, що Україні потрібна одна Православна Церква, незалежна і нинішні архієреї Московського Патріархату в Україні підписали це звернення і воно дійсне до сьогоднішнього дня. Тому ми дякуємо Вселенському Патріарху, що він нарешті зрозумів, що прийшов час надати Томос українській Церкві про її автокефалію і ми сподіваємось, що в найближчий час ми будемо мати такий Томос. Тому що Київська митрополія з самого початку була частиною Константинопольського Патріархату і Вселенський Патріарх справедливо підкреслює, що це його канонічна територія, а не московська. Москва захопила незаконно в кінці 17-го століття Київську митрополію, захопила підкупами, як вона діяла тоді так само і діє зараз. І тому справедливо Вселенський Патріарх вважає, що це його канонічна територія і він один має право на надання нам автокефалії.
Ми не тільки сподіваємось, а й молимося вже багато часу за здоров’я Вселенського Патріарха Варфоломія, за Президента молимось, за Верховну Раду і за всіх, хто причетний до цієї дуже важливої для України події. І ми віримо, переконані, що ми досягнемо цього, що буде у нас і Томос і буде єдина Церква і на Сході ми переможемо і агресора виженемо.
Слава Ісусу Христу. Слава Україні!

Прес-служба Закарпатської єпархії за інформацією Прес-центру Київської Патріархії. 

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: