неділю, 6 травня 2018 р.

7 травня пам'ять прп. Сави Києво-Печерського. Прп. Олексія, затворника Києво-Печерського. Мч. Сави Стратилата і з ним 70-ти воїнів



Преподобний Сава Києво-Печерський
Преподобний Сава жив наприкінці XII — на початку XIII ст., звершував подвиг у Києво-Печерському монастирі. Де народився, із якої родини, коли прийняв постриг ченця невідомо. В акафісті всім преподобним Печерським про нього сказано: «Радуйся, Саво, чудес великих творителю». Мощі преподобного знаходяться в Ближніх печерах.
Пам’ять преподобного Сави вшановується 7 травня (24 квітня за ст. ст.)

Преподобний Олексій Києво-Печерський
Преподобний Олексій жив у XIII ст., був ченцем Печерського монастиря. Відомо, що відбував подвиг і творив молитву в затворі. Де він народився, з якого роду і коли постригся в ченці невідомо. В акафісті всім преподобним Печерським сказано: «Радуйся, Олексію, бо молитву розумну ти завжди звершував».
Мощі преподобного Олексія знаходяться в Ближніх печерах.
Пам’ять преподобного Олексія вшановується 7 травня (24 квітня за ст. ст.).

Святий мученик Сава Стратилат і з ним 70 воїнів
Мученик Сава походив з готфського племені. Своєю хоробрістю він досяг високого чину воєводи-стратилата і служив при імператорі Авреліані (270 - 275).
З юності Сава був християнином і старанно слідував заповідям Христовим, допомагав бідним, відвідував в темницях ув’язнених християн. За чисте і добродійне життя святий отримав від Господа дар чудотворіння і Ім'ям Христа зціляв хворих, виганяв бісів.
Коли імператор дізнався, що святий Сава сповідує християнство, він зажадав від нього зречення. Мученик скинув військовий пояс і підтвердив, що не залишить свою віру. Його били, обпалювали свічками, кинули в казан із смолою, але мученик залишався неушкодженим. Бачивши його муки, увірували в Христа ще 70 воїнів, яких тут же усікли мечем. Святого Саву кинули в темницю. Опівночі під час молитви мученикові з'явився Христос і осяяв його світлом Своєї Слави. Укріплений, мученик Сава переніс на ранок нові муки і був втоплений в річці (+ 272).

Прес-служба Закарпатської єпархії

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: