суботу, 12 травня 2018 р.

Журнали засідання Священного Синоду 12 травня 2018 р.

ЖУРНАЛ № 7
ЗАСІДАННЯ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ
від 12 травня 2018 року під головуванням
Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України ФІЛАРЕТА
МАЛИ МІРКУВАННЯ:
Про необхідність звернутися до православних ієрархів, духовенства, чернецтва та мирян України та до всього українського народу з питання утвердження в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.   
УХВАЛИЛИ:
Прийняти та опублікувати Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату до православних ієрархів, духовенства, чернецтва та мирян України та до всього українського народу з питання утвердження в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.    
ЖУРНАЛ № 8
СЛУХАЛИ:
Пропозицію Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про необхідність посилення в Церкві милосердної та благодійної роботи. 
УХВАЛИЛИ:
1. Спираючись на Божий заклик до діяльного милосердя, продовжуючи досвід милосердної та благодійної діяльності, яка завжди була невід’ємною частиною церковного життя, враховуючи важке матеріальне становище значної частини наших співгромадян, викликане війною проти агресора та економічними труднощами – закликати єпископат, духовенство, чернецтво та мирян Київського Патріархату до активної особистої участі в справах милосердя і благодійності.
2. Прийняти та опублікувати Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату із закликом до милосердя і благодійності. 
ЖУРНАЛ № 9
СЛУХАЛИ:
Прохання Преосвященного Нестора, архієпископа Тернопільського і Кременецького, про призначення керівників монастирів Тернопільської єпархії. 
ДОВІДКА:
Преосвященний Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, звернувся з проханням призначити: 
– архімандрита Всеволода (Кочергіна) – намісником чоловічого монастиря на честь Святого Миколая Чудотворця в с. Зозулинці Заліщицького району Тернопільської області;
- ігумена Феодосія (Глинського) – намісником чоловічого монастиря на честь Вознесіння Господнього в с. Монастирок Борщівського району Тернопільської області;
Також Преосвященний Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, просить призначити його настоятелем чоловічого монастиря на честь преподобного Амфілохія Почаївського в с. Мала Іловиця Шумського району Тернопільської області. 
УХВАЛИЛИ:
1. Призначити Преосвященного Нестора, архієпископа Тернопільського і Кременецького, настоятелем чоловічого монастиря на честь преподобного Амфілохія Почаївського вс. Мала Іловиця Шумського району Тернопільської області.
2. Призначити архімандрита Всеволода (Кочергіна) намісником чоловічого монастиря на честь Святого Миколая Чудотворця в с. Зозулинці Заліщицького району Тернопільської області.
3. Призначити ігумена Феодосія (Глинського) намісником чоловічого монастиря на честь Вознесіння Господнього в с. Монастирок Борщівського району Тернопільської області. 
ЖУРНАЛ № 10
СЛУХАЛИ:
Доповідь голови Богослужбово-календарної комісії, Патріаршого намісника Преосвященного Епіфанія, митрополита Переяславського і Білоцерківського, про пропозиції комісії щодо вдосконалення Православного церковного календаря УПЦ Київського Патріархату. 
УХВАЛИЛИ:
1. Благословити працю над підготовкою Повного православного місяцеслова та іменослова УПЦ Київського Патріархату, який би також вміщував відомості про святих інших Помісних Православних Церков, в тому числі святих Західної Церкви (до розділення в 1054 році).
2. Благословити підготовити проект Православного церковного календаря УПЦ Київського Патріархату для богослужбового вжитку, який би вміщував передовсім відомості про українських святих та святих, особливо шанованих в Україні.
ЖУРНАЛ № 11
СЛУХАЛИ:
Доповідь голови Богослужбово-календарної комісії, Патріаршого намісника Преосвященного Епіфанія, митрополита Переяславського і Білоцерківського, про затвердження нових текстів богослужінь, рекомендованих комісією. 
УХВАЛИЛИ:
Затвердити та передати у Видавничий відділ для публікації наступні нові тексти богослужінь:
1)    служби благовірному князю Оскольду, першомученику Київському, у святому Хрещенні Миколаю (пам’ять у другу неділю після П’ятидесятниці);
2)    служби благовірному князю Київському Ярославу Мудрому, у святому Хрещенні Георгію (пам’ять 20 лютого за ст. ст. / 5 березня за н. ст.);
3)    служби всім Кримським святим (пам’ять 15 грудня за ст. ст. / 28 грудня за н. ст.);
4)    служби преподобним отцям нашим Іову та Феодосію Манявським (пам’ять 24 червня за ст. ст. / 7 липня за н. ст.);
5)    служби Пресвятій Богородиці заради ікони Її «Одигітрії Дорогобузької» (пам’ять 28 липня за ст. ст. / 10 серпня за н. ст.);
6)    служби преподобному отцю нашому Феодосію, ігумену і чудотворцю Манявському (пам’ять 24 вересня за ст. ст. / 7 жовтня за н. ст.);
7)    служби преподобному отцю нашому Меркурію, ігумену Бригинському, Чернігівському чудотворцю (пам’ять 24 листопада за ст. ст. / 7 грудня за н. ст.);
8)    служби святителю Арсенію (Мацієвичу), митрополиту Ростовському (пам’ять 28 лютого за ст. ст. / 13 березня за н. ст.);
9)    служби святителю Іову (Борецькому), митрополиту Київському і всієї Руси (пам’ять 2 березня за ст. ст. / 15 березня за н. ст.);
10)    служби святителю Павлу (Конюшкевичу), митрополиту Тобольському (пам’ять 4 листопада за ст. ст. / 17 листопада за н. ст.);
11)    служби благовірному князю Костянтину Острозькому (пам’ять 13 лютого за ст. ст. / 26 лютого за н. ст.);
12)    служби праведному Петру (Калнишевському), Багатостраждальному (пам’ять 1 жовтня за ст. ст. / 14 жовтня за н. ст.);
13)    чину благословення автомобіля;
14)    чину благословення пам’ятника. 
ЖУРНАЛ № 12
СЛУХАЛИ:
Повідомлення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про візит до м. Брюссель (Королівство Бельгія) з 1 по 4 травня 2018 р. 
ДОВІДКА:
З 1 по 4 травня 2018 р. на запрошення фракції Європейської народної партії у Європейському Парламенті Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет перебував з візитом у м. Брюссель (Королівство Бельгія), де провів численні зустрічі та взяв участь у низці заходів.
Предстоятеля під час візиту супроводжували Патріарший намісник Преосвященний Епіфаній, митрополит Переяславський і Білоцерківський, Преосвященний Іларіон, архієпископ Рівненський і Острозький, голова Управління зовнішніх церковних зв’язків та виконуючий обов’язки Екзарха Європи, Преосвященний Євстратій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський, Представник Київського Патріархату при Європейських інституціях.
1 травня в аеропорту м. Брюссель Патріарха та делегацію зустріли Постійний представник України при ЄС, Посол України в Королівстві Бельгія Микола Точицький та Представник Київського Патріархату при Європейських інституціях Преосвященний архієпископ Євстратій.
Ввечері того ж дня Святійший Патріарх Філарет з ієрархами відвідав резиденцію Посла М. Точицького. Під час зустрічі Миколі Станіславовичу Точицькому за сприяння і взаємодію, а також з нагоди минулого ювілею 50-ліття від дня народження було вручено нагороду – орден св. кн. Володимира ІІІ ступеня.
У зустрічі також взяв участь Глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко.
2 травня зранку Святійший Патріарх Філарет та ієрархи, що його супроводжували, у каплиці Європейського Парламенту відправили Молебень за Україну та за єдність Української Церкви.
Після цього делегація Київського Патріархату взяла участь у конференції «Людська ціна російської агресії».
Під час пленарного засідання Європейського Парламенту Патріарх та делегація були присутні на дипломатичній трибуні. Головуючий, Президент Європарламенту Антоніо Таяні, офіційно оголосив про присутність Предстоятеля Київського Патріархату, депутати парламенту привітали його аплодисментами.
Патріарх зустрівся з головою міжфракційної групи Друзів України, депутатом від Литви Петрасом Ауштрявічусом.
На честь Патріарха та делегації УПЦ КП у парламенті відбувся офіційний обід за участю депутатів від Європейської народної партії, керівництво якої представляв віце-президент групи ЄНП депутат від Болгарії Андрей Ковачєв.
Під час обіду Патріарх нагородив орденом св. кн. Володимира ІІІ ступеня Паоло Лікандро – заступника керівника секретаріату ЄНП, відповідального за міжкультурний та міжрелігійний діалог.
Під час особистої зустрічі Святійший Патріарх Філарет вручив нагороду – орден св. кн. Володимира ІІІ ступеня – депутату від Німеччини Мартіну Галєру, доповідачу Європарламенту з українських питань, та мав з ним бесіду.
За участю Патріарха Філарета і Патріаршого намісника митрополита Епіфанія в Європарламенті відбулася конференція «Україна в час незалежності: Православний Київський Патріархат обличчям до суспільства, що змінюється». Конференцію організувала група Європейської народної партії.
Під час засідання з головними доповідями виступили Святійший Патріарх Філарет та Преосвященний митрополит Епіфаній. Вступне слово мала пані Мереад МакГіннес, Віце-президент Європарламенту, відповідальна за діалог з релігійними спільнотами.
Також виступили європейський комісар з питань розширення ЄС та політики сусідства пан Йоханнес Хан, Постійний представник України при ЄС пан Микола Точицький, голова групи парламентської співпраці ЄС та України пан Даріуш Росаті, віце-президент групи ЄНП пан Андрєй Ковачєв.
За розвиток співпраці між Київським Патріархатом і Європейським Парламентом, сприяння міжкультурному та міжрелігійному діалогу Святійший Патріарх Філарет нагородив орденом св. кн. Володимира Віце-президента Європарламенту пані Мереад МакГіннес (Ірландія) та співголову Групи з міжкультурного та міжрелігійного діалогу фракції ЄНП пана Яна Ольбрихта (Польща).
Вранці 3 травня Святійший Патріарх Філарет та делегація Київського Патріархату зустрілися з Президентом Європейської народної партії паном Жозефом Долєм.
Того ж дня відбулася зустріч Святійшого Патріарха Філарета і делегації Київського Патріархату з Високим представником ЄС у питаннях зовнішньої політики та безпеки, віце-президентом Європейської комісії пані Федерікою Могеріні.
Після цього Патріарх Філарет з ієрархами Київського Патріархату відвідали трьох українських військових, які перебувають у Військовому госпіталі ім. королеви Астрід (Брюссель, Бельгія) на лікуванні після важких поранень.
Патріарх нагородив Василя Ковтуна, Олександра Одноколова, Ярослава Чабана медаллю «За жертовність і любов до України». 
Зустріч відбулася за сприяння Посольства України в Бельгії.
Ввечері за сприяння Посольства України в Бельгії відбулася зустріч Предстоятеля Київського Патріархату з українською громадою Бельгії. Під час зустрічі Патріарх розповів про свій візит, про події в релігійному житті України, відповів на питання.
Протягом візиту відбулися також інші зустрічі.
4 травня Предстоятель та ієрархи Київського Патріархату відбули на Батьківщину.
УХВАЛИЛИ:
1. Відзначити важливість подальшого розвитку співпраці УПЦ Київського Патріархату з Європейськими інституціями.
2. Висловити глибоку подяку Європейській народній партії за запрошення та сприяння в організації візиту і заходів.
3. Висловити сердечну подяку Постійному представнику України при ЄС, Послу України в Королівстві Бельгія Миколі Точицькому зі співробітниками за допомогу.   
ЖУРНАЛ № 13
СЛУХАЛИ:
Річні звіти єпархій Київського Патріархату: Волинської, Дрогобицької, Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Полтавської, Тернопільської, Тернопільсько-Теребовлянської, Харківської, Хмельницької.  
УХВАЛИЛИ:
Взяти до відома із зауваженнями річні звіти Волинської, Дрогобицької, Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Полтавської, Тернопільської, Тернопільсько-Теребовлянської, Харківської, Хмельницької єпархій Київського Патріархату.
ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ ФІЛАРЕТ
МИТРОПОЛИТ ПЕРЕЯСЛАВСЬКИЙ І БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ ЕПІФАНІЙ
МИТРОПОЛИТ ЛЬВІВСЬКИЙ І СОКАЛЬСЬКИЙ ДИМИТРІЙ
МИТРОПОЛИТ БІЛГОРОДСЬКИЙ І ОБОЯНСЬКИЙ ІОАСАФ
МИТРОПОЛИТ ЧЕРКАСЬКИЙ І ЧИГИРИНСЬКИЙ ІОАН
АРХІЄПИСКОП ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ СЕРГІЙ
АРХІЄПИСКОП РІВНЕНСЬКИЙ І ОСТРОЗЬКИЙ ІЛАРІОН
АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ ЄВСТРАТІЙ
АРХІЄПИСКОП ВИШГОРОДСЬКИЙ АГАПІТ
МИТРОПОЛИТ МИКОЛАЇВСЬКИЙ І БОГОЯВЛЕНСЬКИЙ ВОЛОДИМИР
АРХІЄПИСКОП СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ МЕФОДІЙ
ЄПИСКОП ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ І ТУРІЙСЬКИЙ МАТФЕЙ
Прес-служба Закарпатської єпархії за інформацією Прес-центру Київської Патріархії.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: