пʼятницю, 12 січня 2018 р.

Богослужіння єпископа Варсонофія в Українському Афоні - Великому Манявському Скиту.

     
11 січня 2018 року, Манявський Хресто-Воздвиженський чоловічий монастир вшановує пам'ять засновника Великоскитської обителі (1611 р.) преподобного Іова Манявського (Княгиицького) (1621 р.).Напередодні, ввечері з благословення митрополита Івано – Франківського і Галицького Іоасафа в монастирі відбулось всенічне бдіння , яке очолив Преосвященнійший Варсонофій єпископ Ужгородський і Закарпатський.
В сам день свята ,Божественну літургію в Соборному храмі святої обителі очолив настоятель монастиря Високопреосвященійший Іоасаф, митрополит Івано-Франківський і Галицький, якому співслужив Пресовященійший Варсонофій, єпископ Ужгородський і Закарпатський, а також  намісник обителі ігумен Феогност (Бодоряк), братія монастиря, та численне духовенство Івано-Франківської  єпархії. Після співу запричасного стиха проповідь про життя прп. Іова Манявського виголосив ігумен Феогност.
Після відпусту ,Архієреї разом з духовенством, звершили молебень до прп.Іова, по завершенню  якого, священнослужителів привітали діти – вихованці Недільної школи на честь мучениці Тетяни, яка діє при храмі Великомученика Юрія Переможця села Старі Богородчани, та діти з Недільної школи Коломийської  єпархії. 

ДОВІДКА : Народився преподобний Іов у Тисмениці на Прикарпатті. Сім’я, в якій народився Іван (його світське ім’я) була досить заможною, але потяг до чернечого життя і усамітнення в молодого юнака був досить сильним. Одного разу він зустрівся в Острозькій Академії із афонським ченцем і його розповідь настільки запала в душу Івана, що той невдовзі вирушив на Афон.
Тут, на святій афонській горі, Іван Княгиницький приймає чернецтво з іменем Єзекиїль. Через деякий час, а саме в 1598 р. чернець Єзекиїль із афонськими ченцями прибув в Україну для збору милостині, де на запрошення Львівського єпископа Гедеона Балабана, почав відроджувати чернече життя в Унівському, Дерманському, а потім і в Угорницькому монастирях. Згодом приймає велику схиму з іменем Іов.Подвиг схимонаха був величним. Він багато працював, постійно перебував у паломницьких подорожах
Преподобний Іов Манявський є небесним покровителем Манявської обителі, бо святий провів тут немало років свого чернечого життя. Святі мощі цього подвижника, а також прп. Феодосія Манявського і сьогодні оберігають святу обитель.

Прес-служба Закарпатської єпархії.



























Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: