суботу, 25 лютого 2017 р.

26 лютого - Неділя сиропусна. Згадування Адамового вигнання. Прощена неділя.

Остання неділя перед початком Великого посту іменується Церквою Неділею Сиропусною, оскільки саме сьогодні закінчується споживання молочних продуктів. Перед початком посту Церква нагадує нам про вигнання Адама і Єви з раю за гріхопадіння. Втрата ними безневинного блаженного стану гідна сліз і покаяння. Горе, в яке скинуло людство пристрасть себелюбства і гордості є нагадуванням того, наскільки є важливими в справі благочестя і спасіння піст та інші справи самопожертви, і якими є небезпечні плотські гріховні задоволення.

Цього дня після вечірнього богослужіння в храмах відбувається особливий чин прощення, коли священослужителі і прихожани взаємно просять один у одного прощення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись зі всіма ближніми. Тому цей день ще відомий як прощена неділя.

На літургії в недільний день Сиропусної седмиці словами Євангелія Церква благовіствує нам про те, що потрібно нам для отримання від Бога прощення гріхів під час посту, і як потрібно постити. Вона повчає нас, що для отримання від Бога прощення наших гріхів нам самим потрібно спочатку пробачити ближніх, які згрішили проти нас. Господь говорить в Євангелії: «бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний» (Мф. 6, 14).

Істинний піст полягає в нелицемірному і щирому дотриманні церковних правил посту не перед очима ближніх, а перед очима Бога Серцезнавця, не тільки в тому, щоб не їсти заборонену їжу, а й в духовному вдосконаленні своєї особистості, очищенні своєї душі від усякого гріха, і наближенні її до Господа. Піст, за словами Євангелія є найбільш зручним часом для здобування духовних скарбів. Він вчить нас стриманості. В піст ми привчаємося стримуватися від примхи плоті, яка завжди прагне бути головною над духом, пригнічує всі духовні прагнення. Як писав святитель Лука Кримський (Войно-Ясенецький): «Плоть не веде нас до добра, вона є джерелом більшості гріхів і спокус. В догоджанні плоті – сущність більшості гріхів. І якщо осмисливши це, ми змушуємо нашу плоть постити, якщо позбавляємо її смачних чисельних страв, примушуємо задовольнятися найменшим, то цим ми отримуємо перемогу над нею, усуваємо те, що заважало нам жити духовним життям, даємо свободу духові, окриляємо його в його прагненні до всього святого, небесного, піднесеного».

Наша мета – стримуватися від усяких злих пристрастей і похотей, від усього, що диктується нашою самолюбністю. А для цього потрібно виховувати свою волю так, щоб вона була направлена на боротьбу з пристрастями, щоб всі бажання наші були направлені не до задоволення наказів плоті, а до життя з думкою про Бога, про заповіді Христові. Тому людина, яка звикла постити, здобуває величезну силу в боротьбі з усіма спокусами. В цьому основне значення посту. Також піст, а особливо, Великий піст, має ще й інше значення, тому що це час покаяння, сповіді, святого Причастя. І тому потрібно проводити його з постійною думкою про гріхи і необхідність покаяння, з думкою про те, щоб очистити свою душу від темряви гріха і впустити в неї світло Господнє.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: