четвер, 6 жовтня 2016 р.

Прп.Феодосій Манявський

7 жовтня Свята Православна Церква прославляє одного із славних синів землі Української – преподобного Феодосія Манявського. Преподобний Феодосій став помічником преподобного Іова Манявського в 1608 р. і вважається разом з ним засновником цієї древньої святині – Українського Афону.
З молодих літ преподобний Феодосій намагався догодити Господу Богу благочестивим, сповненим чеснот життям, виконанням заповідей Закону Божого. За Божим промислом, утікаючи від насолод суєтного світу прийшов він до преподобного Іова. У всіх монастирських трудах він був невтомним його помічником.
Будучи суворим подвижником преподобний Феодосій мужньо перетерпів труднощі свого часу, – гоніння на православних з боку уніатів. Він мудро керував обителлю збільшуючи число братії, та дбаючи про її належне облаштування. Під його керівництвом була побудована в Манявському скиту Велика соборна Хрестовоздвиженська церква, а скит отримав від Константинопольського патріарха Тимофія ставропігію.
Наприкінці 1621 р. преподобний Іов занедужав і після упокоєння його ігуменом Манявської обителі став святий Феодосій. Він був мудрим послідовником свого духовного отця. Благочестиво керував життям братії. Брав участь у Першому Православному Соборі скликаному після унії святителем Іовом Борецьким у Золотоверхому Києві. Своєю участю у цьому соборі він засвідчив відданість Святій Православній Церкві.
Преподобний Феодосій жив як ангел у плоті, подаючи братії гідний приклад для наслідування. Чутка про його суворе і благочестиве життя розповсюдилась по Карпатах, Галичині, Волині й Буковині, Молдавії та Румунії. Багато православних монастирів визнали над собою керівництво Манявського скита. А преподобного Феодосія за зразком Афону нарекли своїм протом. Святитель Київський Петро Могила писав: « Якщо хочете побачити слуг Божих у людській подобі, то підіть у Карпати, де своїм служінням двісті ангелів присвятили своє життя Богу».
Облаштувавши життя не тільки Манявської обителі але ще багатьох монастирів преподобний Феодосій в 1629 р. мирно відійшов до Господа і був похований поряд з преподобним Іовом. Його мощі спочивають під спудом в Манявському скиту у Хрестовоздвиженській соборній монастирській церкві.
Дослідивши подвижницьке життя преподобного Феодосія Манявськог о Помісний собор Української Православної Церкви який відбувся у Києві в 2004 р. приєднав цього подвижника благочестя до лику святих.

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: