суботу, 14 травня 2016 р.

Урочиста Академія у Національному палаці мистецтв "Україна"

12 травня 2016 року в Національному палаці мистецтв "Україна" відбулася урочиста Академія з нагоди ювілею - 50-ліття служіння Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета на Київській архієрейській кафедрі.
Зал Палацу "Україна", що вміщає понад три тисячі глядачів, був заповнений – привітати Святійшого Патріарха Філарета з ювілеєм прибули Президент України Петро Порошенко, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, єпископат Української Православної Церкви Київського Патріархату, духовенство та миряни, члени Уряду, народні депутати, очільники та представники Церков і релігійних організацій, голови обласних, районних та міських державних адміністрацій, представники наукової та творчої інтелігенції, воїни Збройних Сил і Національної гвардії, політичні та громадські діячі з усієї України.
Прийняв участь в урочистосях і єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій ( Руднік ).
Урочисте дійство розпочалося зі співу тропаря свята Пасхи "Христос Воскрес". Вів програму народний артист України Василь Ілащук.
На сцені Палацу "Україна" Святійшого Патріарха Філарета з ювілеєм привітав Президент України Петро Порошенко, який високо оцінив архіпастирське служіння Патріарха, висловив глибоку вдячність йому за молитви, жертовне служіння Богу і українському народу. "Дозвольте побажати Вам міцного здоров’я, довголіття, успіхів на пастирській ниві. А головне: щоб Ви і весь українській народ якомога швидше побачили реалізацію головної справи Вашого життя – Української Єдиної Помісної Незалежної Православної Церкви, визнаної Вселенським Православ'ям" - відзначив у своєму привітанні Президент України. Голова Держави також попросив у Патріарха молитов і благословення для себе: "Прошу, Ваша Святосте, і для себе Вашого благословення на свої труди в якості Президента і Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України".
Від імені повноти Української Православної Церкви Київського Патріархату Предстоятеля привітали члени Священного Синоду. Святкову адресу оголосив Патріарший намісник митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній. З нагоди ювілею, за виключні заслуги з відродження духовності в Україні, утвердження Помісної Української Православної Церкви, за багатолітню невтомну працю на ниві служіння Церкві та Україні Святійшого Патріарха Філарета було відзначено особливою найвищою церковною нагородою - Великим Хрестом ордена Святого рівноапостольного князя Володимира.
Зі словами вітання до Патріарха Філарета звернувся Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Прем'єр-міністр подякував Патріарху Філарету за багаторічне служіння та висловив повагу від імені усього Уряду. "Ми все будемо робити, щоб шлях до нашої Української Церкви, цей шлях був відкритий, щоби до нього не було жодних перешкод, а духовність, віра тільки зміцнювалися", - підкреслив він. Володимир Гройсман привітав Патріарха із 50-річчям служіння на Київській кафедрі та побажав йому міцного здоров'я, успіхів та добра. "Я глибоко вірю у те, що усі успіхи, які будуть відбуватися у нашій сучасній історії, будуть пов'язані з Вами", - зазначив Голова Уряду.
Після цього Святійший Патріарх Філарет звернувся до присутніх з промовою, в якій окреслив шлях свого архієрейського служіння, ті труднощі, з якими довелося стикатися Церкві у радянські часи, а також виклики, які постали перед нею в новітній період державної незалежності України. Промова Предстоятеля тривала близько 1,5 години та неодноразово переривалася аплодисментами.
У другій частині урочистої академії відбувся концерт, в якому взяли участь: Національна заслужена академічна капела України «Думка», Національний заслужений академічний український народний хор України ім. Г. Верьовки, Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені П. Вірського, Заслужений академічний Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України, Дитячий танцювальний ансамбль «Цьомочки» зі Львова, Народний художній колектив "Спортивно-танцювальний ансамбль Пульс" ЦТ "Шевченківець", народні артисти України Ніна Матвієнко, Оксана Білозір, Герой України Василь Зінкевич, заслужений артист України Олег Павлишин, заслужена артистка АР Крим Ленара Османова. Свій вірш, присвячений Патріарху Філарету, прочитав заслужений артист України Петро Мага. Завершилася концертна програма співом «Многоліття» зведеним колективом виконавців під керівництвом заслуженого артиста України протоієрея Назарія Дадака.
Трьохтисячна глядачева зала ще раз привітала свого Предстоятеля оваціями. Всі присутні разом з виконавцями піднесено співали «Многая літа» своєму Архіпастирю - Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету.
Після завершення урочистої Академії та концерту у Великому банкетному залі Національного палацу мистецтв "Україна" від імені Святійшого Патріарха Філарета відбулося святкове прийняття, на якому були присутні духовенство, державні та громадські діячі, представники наукової й творчої інтелігенції, дипломатичного корпусу.
Численні гості мали можливість особисто привітати Патріарха з ювілеєм та висловити йому свої найщиріші побажання.
Вітальні слова щирих і добрих побажань в день відзначення ювілею линуть до Святійшого Патріарха Філарета з багатьох куточків України та закордоння. Приєднуємося до них і ми, бажаючи нашому Предстоятелю сил, здоров’я, Божої допомоги у несенні патріаршества та многих і благих літ служіння Церкві й Україні!
( За матеріалами прес-центру Київської Патріархії )
Прес-служба Закарпатської єпархії УПЦ КП.



































Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: