неділю, 15 травня 2016 р.

ПОСТАНОВИ АРХІЄРЕЙСЬКОГО СОБОРУ ( 2016 р.)

ПОСТАНОВИ АРХІЄРЕЙСЬКОГО СОБОРУ
Української Православної Церкви
Київського Патріархату
від 13 травня 2016 р.
З волі Божої зібравшись у Золотоверхому Києві, в історичній резиденції Київських Митрополитів при Соборі Святої Софії, на своєму засіданні під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, заслухавши і обговоривши запропоновані ним проекти соборних документів, Архієрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату
ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Схвалити діяльність Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета і Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату та затвердити рішення і постанови Священного Синоду за міжсоборний період.
2. Внести до Статуту про управління Української Православної Церкви Київського Патріархату наступні зміни та доповнення:
У розділі VII «Київська Патріархія та Синодальні установи»
– п. 1 викласти в наступний редакції: «Київська Патріархія є центральною установою Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка об’єднує Синодальні структури, і якою безпосередньо керує Патріарх Київський і всієї Руси-України (Місцеблюститель).
Для допомоги Патріарху Київському і всієї Руси-України (Місцеблюстителю) в керівництві поточною діяльністю Київської Патріархії Патріарх (Місцеблюститель) призначає Керуючого справами Київської Патріархії в архієрейському сані та визначає обсяг його обов’язків і повноважень»;
– підпункт «д» п. 9 викласти в наступний редакції: «Синодальне управління військового духовенства».
У розділі V «Священний Синод»
– п. 3 викласти в наступній редакції: «Священний Синод складається з голови – Патріарха Київського і всієї Руси-України (Місцеблюстителя), восьми постійних членів і трьох тимчасових членів – єпархіальних архиєреїв»;
– частину першу п. 4 викласти в наступній редакції: «Постійними членами Священного Синоду за посадою є Патріарший намісник митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, митрополит Львівський і Сокальський, Керуючий справами Київської Патріархії, архиєрей – секретар Священного Синоду».
З. У зв’язку з внесенням змін до Статуту про управління УПЦ Київського Патріархату, а також відповідно до частини першої п. 4 розділу V Статуту – преосвященний Агапіт, архієпископ Вишгородський, Керуючий справами Київської Патріархії є постійним членом Священного Синоду за посадою.
4. Відповідно до п. 2 розділу VІ Статуту про управління УПЦ Київського Патріархату Вищу Церковну Раду складають Святійший Патріарх (Голова), постійні члени Священного Синоду, керівники синодальних установ – за посадою; члени Ради з числа духовенства і мирян – за обранням Архієрейським Собором.
На пропозицію Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета обрати членами Вищої Церковної Ради:
– протоієрея Михайла Марусяка, клірика Івано-Франківської єпархії;
– протоієрея Петра Ландвитовича, клірика м. Києва;
– Бондаренка Володимира Дмитровича;
– Григорович Лілію Степанівну;
– Гудиму Олександра Васильовича;
– Драча Івана Федоровича;
– Кириленка В’ячеслава Анатолійовича;
– Мовчана Павла Михайловича;
– Поровського Миколу Івановича;
– Степовика Дмитра Власовича.
5. Прийняти та опублікувати Заяву Архієрейського Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату «Про деякі питання канонічного положення Київського Патріархату та шляхи подолання церковного розділення».
6. Прийняти та направити до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя – Нового Риму, Вселенського Патріарха, та до Священного Синоду Константинопольського Патріархату звернення щодо визнання автокефалії Помісної Української Церкви.
7. Піднести подяку Богові за можливість звершення щоденного богослужіння на території Святої Софії Київської та висловити сердечну вдячність Президенту України, Українському уряду, Міністерству культури України, Національному заповіднику «Софія Київська» і всім, хто особисто сприяв ухваленню рішення про надання храму Малої (Теплої) Софії для богослужіння УПЦ Київського Патріархату.
8. Звернути увагу преосвященних архієреїв на необхідність подальшої підтримки праці військових капеланів. Просити Президента України, Кабінет міністрів України, Верховну Раду України, Міністерство оборони України прискорити роботу над повноцінним впровадженням служіння військових священиків у Збройних силах та інших військових формуваннях України.
9. У зв’язку з посиленням репресій та утисків, чинених окупаційною владою в Криму, від імені Київського Патріархату висловити підтримку братньому кримськотатарському народу, українській громаді та іншим переслідуваним жителям Криму в їхній боротьбі за свої права та у протистоянні беззаконним діям російської влади.
Собор підносить подячні молитви Пастиреначальнику Господу нашому Ісусу Христу за успішне завершення своєї роботи і закликає на всіх вірних Київського Патріархату Боже благословення.
ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ ФІЛАРЕТ
МИТРОПОЛИТ ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ ЕПІФАНІЙ
МИТРОПОЛИТ ЛЬВІВСЬКИЙ І СОКАЛЬСЬКИЙ ДИМИТРІЙ
МИТРОПОЛИТ БІЛГОРОДСЬКИЙ І ОБОЯНСЬКИЙ ІОАСАФ
МИТРОПОЛИТ ЧЕРКАСЬКИЙ І ЧИГИРИНСЬКИЙ ІОАН
АРХІЄПИСКОП ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ СЕРГІЙ
АРХІЄПИСКОП РІВНЕНСЬКИЙ І ОСТРОЗЬКИЙ ІЛАРІОН
АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ ЄВСТРАТІЙ
АРХІЄПИСКОП ВИШГОРОДСЬКИЙ АГАПІТ
МИТРОПОЛИТ ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І БУКОВИНСЬКИЙ ДАНИЛО
МИТРОПОЛИТ МИКОЛАЇВСЬКИЙ І БОГОЯЛЕНСЬКИЙ ВОЛОДИМИР
МИТРОПОЛИТ БОГОРОДСЬКИЙ АДРІАН
МИТРОПОЛИТ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ АНТОНІЙ
МИТРОПОЛИТ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ І ГАЛИЦЬКИЙ ІОАСАФ
МИТРОПОЛИТ ЛУЦЬКИЙ І ВОЛИНСЬКИЙ МИХАЇЛ
МИТРОПОЛИТ ПАРИЗЬКИЙ МИХАЇЛ
АРХІЄПИСКОП ЖИТОМИРСЬКИЙ І ОВРУЦЬКИЙ ІЗЯСЛАВ
АРХІЄПИСКОП ХЕРСОНСЬКИЙ І ТАВРІЙСЬКИЙ ДАМІАН
АРХІЄПИСКОП ДРОГОБИЦЬКИЙ І САМБІРСЬКИЙ ЯКІВ
АРХІЄПИСКОП СІМФЕРОПОЛЬСЬКИЙ І КРИМСЬКИЙ КЛІМЕНТ
АРХІЄПИСКОП СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ МЕФОДІЙ
АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І КІЦМАНСЬКИЙ ОНУФРІЙ
АРХІЄПИСКОП ВІННИЦЬКИЙ І БРАЦЛАВСЬКИЙ МИХАЇЛ
АРХІЄПИСКОП ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ, КРЕМЕНЕЦЬКИЙ І БУЧАЦЬКИЙ НЕСТОР
АРХІЄПИСКОП ПОЛТАВСЬКИЙ І КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ФЕДІР
ЄПИСКОП ХЕРСОНЕСЬКИЙ ХРИЗОСТОМ
ЄПИСКОП ФАЛЕШТСЬКИЙ І СХІДНО-МОЛДОВСЬКИЙ ФІЛАРЕТ
ЄПИСКОП КІРОВОГРАДСЬКИЙ І ГОЛОВАНІВСЬКИЙ МАРК
ЄПИСКОП ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ І ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ ПАВЛО
ЄПИСКОП ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ І КРИВОРІЗЬКИЙ СИМЕОН
ЄПИСКОП ОДЕСЬКИЙ І БАЛТСЬКИЙ МАРК
ЄПИСКОП ЛУГАНСЬКИЙ І СТАРОБІЛЬСЬКИЙ АФАНАСІЙ
ЄПИСКОП КОЛОМИЙСЬКИЙ І КОСІВСЬКИЙ ЮЛІАН
ЄПИСКОП ХАРКІВСЬКИЙ І БОГОДУХІВСЬКИЙ МИТРОФАН
ЄПИСКОП ЗАПОРІЗЬКИЙ І МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ФОТІЙ
ЄПИСКОП УЖГОРОДСЬКИЙ І ЗАКАРПАТСЬКИЙ ВАРСОНОФІЙ
АРХІЄПИСКОП БОГУСЛАВСЬКИЙ ОЛЕКСАНДР
ЄПИСКОП СЛОВ’ЯНСЬКИЙ ВСЕВОЛОД
ЄПИСКОП ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ ЛАВРЕНТІЙ
ЄПИСКОП ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МАТФЕЙ
ЄПИСКОП ВАЛУЙСЬКИЙ ПЕТРО

Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: