середу, 13 квітня 2016 р.

Єпископ Варсонофій звершив читання Великого покаянного канону прп Андрія Критського ( стояння Марії Єгипетської ).

13 квітня 2016 року , керуючий Закарпатською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій ( Руднік ) звершив читання Великого покаянного канону Андрія Критського в Свято-Успенському Храмі м.Мукачево ( настоятель- обласний благочинний - протоієрей Сергій Потюк) . По звершенню читання Владика Варсонофій звернувся до прихожан з повчальною проповіддю. Слід зазначити , що особливим богослужінням Святої Чотиридесятниці є Маріїне стояння. Так називається утреня четверга п'ятої седмиці Великого посту (служиться, зазвичай, у середу ввечері).
Це богослужіння присвячене подвигу преподобної Марії Єгипетської - дивної святої, яка після гріховної молодості 47 років провела в пустелі в подвигу покаяння. На цій утрені повністю прочитуються Великий покаянний канон і житіє прп. Марії Єгипетської.
Зазвичай Маріїне стояння відбувається в середу ввечері. Це по-справжньому тривале богослужіння. Під час цієї служби єдиний раз в році прочитується цілком Великий канон святого преподобного Андрія Критського, який читався по частинах на початку Великого посту (перший раз Великий канон, розділений на чотири частини, читають в понеділок, вівторок, середу і четвер першого тижня Великого посту). Також на цій службі прочитується житіє Марії Єгипетської.
Житіє преподобної Марії склав св. Софроній, патріарх Єрусалимський, а св. Андрій Критський, посланий Єрусалимським патріархом Феодором на VI Вселенський Собор (692 г.), представив це житіє разом зі своїм каноном.
Читання канону св. Андрія і житія Марії Єгипетської на 5-й седмиці звершується Церквою з часу VI Вселенського Собору.
Прес-служба Закарпатської єпархії УПЦ КП.










Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: