середа, 10 квітня 2024 р.

Архієреї ПЦУ звершили Чин оновлення єпархіального храму в м.Ужгород.

 


7 квітня 2024 року, в Неділю 3-тю Великого посту. Хрестопоклонну, під час відкриття реконструйованого єпархіального храму Православної Церкви України преподобного Амфілохія Почаївського, відбулося винесення для вшанування Хреста з часткою Животворчого Древа господнього та сертифіковану копію Туринської Плащаниці, освяченої біля оригіналу.
Сертифіковану точну копію Туринської Плащаниці, підтверджену Папським інститутом, привезли з Італії.Єпископу Варсонофію в цей день співслужили : єпископ Чернівецький і Буковинський Феогност, єпископ Ужгородський і Хустський Кирил, та запрошене духовенство.Під час богослужіння в храмі були присутні керівники Закарпатської області - Віктор Микита та Роман сарай, а також очільники силових правоохоронних структур області.
«Вперше в історії України Туринська Плащаниця безпрецедентно точної якості потрапила до України. Вперше в історії визнана папським хранителем Плащаниці. Саме полотно копії унікальне, оскільки 60 років одна компанія з Бергамо працювала над тим, щоб знайти і селекціонувати зерна того льону, який використовувався у виготовленні Плащаниці. Після того, як у 2020 році зібрали врожай, максимально дотримали технологію ткацтва, виготовлення волокна і тканини. Кожен етап робить копію надзвичайно цінною», – розповів ієрей Андрій Сусол, керівник інформаційного єпархіального відділу .
Під час літургії почесну варту біля копії Туринської Плащаниці несли військові Закарпатського ОТЦК та СП. Як сказав Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, Плащаниця буде в храмі до Великодньої суботи. А після Великодня ця копія поїде на фронт до 128-й бригади. У подальшому її виставлятимуть раз на рік.
По закінченню літургії Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій за дорученням митрополита Київського і всієї України Епіфанія  медаллю «Хрест Свободи», якою нагороджують за жертовне служіння задля збереження Божого Духу, свободи та незалежності, рад меценатів та благодійників храму.

Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.