вівторок, 10 травня 2022 р.

Звернення єпископа Варсонофія до духовенства та вірян Української Православної Церкви Московського патріархату Закарпаття.

 


Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій вчергове звернувся до духовенства та вірян Української Православної Церкви Московського патріархату Закарпаття:

 

   Ваше Високопреосвященство митрополите Феодоре, Ваше Високопреосвященство митрополите Марк, Ваше Преосвященство єпископе Симеоне, всечесні отці, дорогі брати і сестри Української Православної Церкви, в єдності з Московським патріархатом Закарпаття! Вважаю, що настав час для правдивого, конструктивного діалогу між нами, задля релігійного миру та  безпеки жителів Срібного краю. І цей діалог, з Божою допомогою, розпочну я, як наймолодший Православний Український архієрей на Закарпатті.

      Маю надію, що і Вас збентежила та обурила новина про те, що росіяни вперше, з часу початку війни, завдали ракетного удару по Закарпаттю.  Ворожа ракета потрапила в одну із залізничних підстанцій біля вокзалу у Воловці. На об'єктах у радіусі 500 м були вибиті вікна, уламки ракети пошкодили автомобілі поблизу, тобто постраждали і наші миролюбиві люди-ЗАКАРПАТЦІ. Також, як Ви пам'ятаєте, повітряна тривога та загроза нанесення удару по нашій області, перешкодила вірянам в достатній мірі насолодитись величним Пасхальним Богослужінням. Хіба це не було посяганням на знищення самої Пасхи в Україні загалом та Закарпатті зокрема???!

    Минуло 9 травня. Слава Богу, в Срібному Краї обійшлось без ракетних ударів, проте інші регіони України відчули в повній мірі «любов русского мира», про яку століттями у минулому та десятиліттями у сучасній історії нас - справжніх і щирих українців - переконували, а іноді зомбували тезами і догмами про якесь «особливе спасіння» і «російське царство небесне». І дуже часто багато хто, з великим розчуленням і щирою довірою слухаючи московські байки, добровільно ставав рабами - але не Божими, а московськими!

     Давайте хоч тепер говорити правду: байки і маніпуляції  про «канонічних» й «неканонічних» доносились до священиків та мирян,  щоб творити велику політику, для того аби здійснити в нашій Державі ще більший розділ на «угодних» і «не угодних», бо як відомо з Євангелія: «Кожне царство, розділене в собі, запустіє, і кожне місто чи дім, розділені в собі самому, не встояться».

Кому це було вигідно, і що з цього вийшло тепер ми бачимо. Надіюсь Ви теж.  

       Проте всі ми переконуємося з дня в день, починаючи з жахливого ранку 24 лютого, що завдяки мужності  та стійкості наших військових, волонтерів та мирних жителів  російське зло не може перемогти Українське Добро!

       Брати у Христі - владики Феодоре, Марк та Симеоне, всечесні отці Мукачівської та Хустської єпархій Української Православної Церкви в єдності з Московським патріархатом, ми всі розуміємо, що якщо Путін не змінить свого рішення, війна може бути довгою, звісно завершиться вона перемогою України, проте може пролитися ще багато крові Українців від ворожих бомбардувань, в тому числі і на Закарпатті ( ще раз нагадую приклад Воловця).        

     Тому, знову закликаю Вас, бо вважаю своїм обов'язком та правом це робити, об’єднати наші зусилля та всіма доступними для нас засобами перекрити дорогу війні. Для цього потрібно Вам звільнитися від духовних тягарів московської ідеології, яка сьогодні всьому світу показала своє справжнє обличчя. Дорогі владики Феодоре, Марк та Симеоне, прошу Вас - станьте сміливими: приєднуйтесь до Православної Церкви України разом зі своїми пастирями і паствою! Разом з тим, сміливо прошу і настоятелів парафій - якщо бачите, що ваші архіпастирі досі залишаються в полоні московського рабства, переходьте до нас разом зі своїми громадами, адже двері нашої Помісної Української Православної  Церкви відкриті для всіх вас. 

     Я сьогодні подаю Вам руку примирення та прошу: станьмо по один бік правди на користь України, адже Свята Церква закликає і вчить нас жити в мирі, любові, бездоганності звичаїв, у всякому благочесті й чистоті, чесною працею служити ближнім і нашій державі Україні, щоб у день загального воскресіння бути достойними вічної радості з Воскреслим Господом і Спасителем нашим. Пам’ятаймо, єдність навколо захисту духовних ідеалів нашої Держави, та спільна невтомна праця і самопожертва додасть ще більше сили  захисникам Вітчизни, які ціною власних життів боронять Україну та тримають небо над Закарпаттям  мирним.

Прошу вас, улюблені у Христі брати і сестри, приходьте до Помісної Української Православної Церкви, бо Вона як любляча мати - чекає усіх!

 

З братньою любов’ю -

Варсонофій,

єпископ Ужгородський і Закарпатський

10 травня 2022 року

м.Ужгород


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: