четвер, 25 лютого 2021 р.

ВАЖЛИВО! Термінове звернення єпископа Варсонофія до священиків та вірян з рекомендаціями протидії коронавірусу.

 

                                   Дорогі браття та сестри, шановні закарпатці!

    Маю за честь сьогодні знову звернутись до усіх вас, і моє звернення стосуватиметься надважливої справи сьогодення, виконання вимог МОЗУ та постанов обласної комісії ТЕБ та НС щодо виконання вказівок влади стосовно убезпечення від коронавірусної інфекції COVID-19.

      Сьогодні ця страшна пандемія на ім’я “Коронавірус” майже  спаралізувала нашу обласну систему охорони здоров'я. Кожен день ми чуємо про сотні інфікованих, що може коштувати десятки людських життів наших закарпатців щодня. Не маємо права чекати масового зараження!
Відповідно до церковної практики в усіх храмах Закарпатської Єпархії Православої Церкви України, на святій літургії підносяться особливі молитви та прохання на єктенії. Завдяки таким щирим церковним молитвам Господь неодноразово посилав свою благодатну допомогу та припиняв смертоносні епідемії в історії нашого народу. Віримо , що так буде й цього разу. Проте , як каже народна мудрість : « Береженого й Бог береже», тому моє сьогоднішнє звернення стосуватиметься не тільки священнослужителів , а й мирян. Прошу всіх Вас :

1.     Не ігнорувати загальноприйнятих норм гігієни і виконувати рекомендації лікарів, а у разі появи ознак схожих на інфекційне захворювання слід лишатись вдома, для того щоб унеможливити або максимально применшити ризики захворіти, як для себе так і для наших ближніх. ; У випадку погіршення здоров’я обов’язково звертатись до лікарів. 

2.     Прошу людей похилого віку, дітей та осіб, що належать до групи ризику бути дуже обережними, та залишатись вдома, хоча б на термін до Великого посту, та переглядати трансляції богослужінь за посередництвом сучасних засобів комунікації.

3.     В храмах достатнім виявом шанування святинь - хреста, ікони, мощей - буде поклін без поцілунку.

4.     Під час особистих вітань та вияву шани між священнослужителями та вірянами також достатньо поклону.

5.     Причастя вірних звершувати згідно рішення Священного Синоду ПЦУ, як це практикувалось до цього часу.

6.     Після причастя вірних пропонується утримуватися від цілування чаші і витиранні рота причасників платом. Плат необхідно використовувати тільки для запобігання втрати Святих Дарів. Використовувати одноразові стаканчики для запивання, які після використання утилізувати ( спалити).

7.     Заохочую священиків відповідати на прохання вірних ( якщо такі будуть) та звершувати Таїнства сповіді та Причастя у них вдома.

8.     В кожному храмі широко застосовувати санітарні/хлоровмісні  розчини для дезінфекції підлоги, дверних ручок, підвіконників, кіотів (рамок) ікон, до яких прикладалися чи торкалися  віряни.

9.     Духовенству Закарпатської єпархії проводити роз'яснювальну роботу серед парафіян, з розповсюдженням друкованої інформації з порадами щодо профілактики та запобігання захворюваності на коронавірус.

10.                       В кожному храмі єпархії, на інформаційних стендах, розмістити друковані рекомендації МОЗ України щодо профілактики розповсюдження коронавірусу.

11.                       Божественні літургії, молебні та інші молитовні заходи проводити в храмах єпархії за присутності визначеної обмеженням  кількості осіб.

12.                       В кожному храмі, для захисту вірян, мають бути обов'язково в наявності захисні маски та дезинфікуючий розчин для рук.

13.                       Вірянам також рекомендую провітрювати свої домівки, проводити в них вологе прибирання з використанням санітарних/хлоровмісних розчинів, а перебуваючи поза межами будинку обов'язково  дотримуватись маскового режиму.

14.Щодо вакцинації : Православна Церква України не має жодних заперечень щодо вакцинації в цілому як медичної процедури: вона не суперечить ані Божим заповідям, ані засадам християнської віри.Водночас, церква не буде примушувати будь-кого до вакцинації. Процедура вакцинації мусить бути добровільною та усвідомленою.Кожна людина вільна прийняти власне зважене та відповідальне рішення, яке буде спиратися на фахові висновки та рекомендації лікарів, медиків, спеціалістів, буде враховувати стан здоров‘я та інші важливі фактори. Ця позиція відповідає загальному вченню Церкви щодо лікування - закликаючи вірних дбати про здоров’я, Церква спонукає всіх дослухатися до лікарів, використовувати добрі засоби лікування, однак не може ані визначати, яке саме це має бути лікування у конкретному випадку чи якими саме засобами.

    Дорогі мої, я звертаюся до вас з проханням: наскільки б складною не виявилася ситуація з цією хворобою, давайте пам’ятати, що, перш за все, ми – вірні Христової Церкви, наші життя перебувають у руках Божих. Відтак, стримаємо свої страхи, не будемо впадати в паніку, а покладемося цілковито на всесильну волю Божу та будемо виконувати те, що залежить від кожного із нас особисто, для того, щоб унеможливити, або максимально применшити ризики захворіти як для себе, так і для наших ближніх.

                                            Здоров'я усім Вам!

 

+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Православної Церкви України
25 лютого 2021 року Божого
м.Ужгород.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: