суботу, 22 грудня 2018 р.

Відбулась прес-конференція архієреїв Закарпаття Православної Церкви України.



Перший тиждень після історичного церковного собору 15 грудня 2018 р., на якому створено Православну Церкву України, позначився складними процесами, спрямованими на об'єднання в її лоно максимуму православних громад Закарпаття.
Про це повідомили архієреї на спеціальній прес-конференції. Закарпатська єпархія ПЦУ наразі налічує до 70 громад. Єпархію очолюють три єпископи – владика Варсонофій, владика Віктор і владика Кирил. Кожний з них має свої парафії, якими опікується. Крім громад, які від початку створювалися у лоні тодішніх церков Київського Патріархату і УАПЦ і зараз входять до ПЦУ, є і ряд громад, які свого часу вийшли з церкви Московського Патріархату. Ще 2017 р. це зробила громада с.Пилипець. Також ще перед собором до цього процесу приєдналося ужгородські громади св. Кирила і Мефодія (храм Ужгородської духовної академії), ужгородська громада св. Володимира і Ольги, чоловічий монастир у Чинадієво, та парафія при цьому монастирі. Нарешті 21 грудня до ПЦУ перейшла громада св. Першомученика архідиякона Стефана (с. Минай), ставши першою ластівкою цього процесу на Закарпатті у після-соборний період.
Архієреї поділилися власними враженнями від собору у Києві, який запам’ятався їм максимально толерантним ставленням усіх учасників одне до одного, здатністю йти на компроміси заради кінцевої цілі. Новоствореною церквою керуватиме Синод, куди крім митрополита Епіфанія входитимуть ще 12 владик: троє постійних членів (Святійший Патріарх Філарет, митрополит Макарій і митрополит Симеон) і дев’ять не постійних, які будуть змінюватися щороку.
Єпископ Варсонофій підкреслив, що процес розширення ПЦУ на Закарпатті має виключно добровільний характер, обійми українських єпископів відкриті для усіх братів з Московського Патріархату, що це об’єднання триватиме не один рік. Владика Віктор додав, що поки триває піст, великих змін очікувати не доводиться, проте після вручення Предстоятелю ПЦУ, митрополиту Епіфанію, 6 січня Томосу, справа вийде на новий етап. До нього долучиться “переважна більшість священиків, а ще більша кількість прихожан Закарпаття,” – додав владика. Він же пояснив процедуру переходу до помісної канонічної церкви: збирається громада, оформлює протокол про перехід (згода єпископа, з-під чиєї юрисдикції громада виходить, при цьому не вимагається), громада звертається до владики, під чию юрисдикцію переходить, відтак відповідне рішення реєструється в органах державної влади. Владика Кирило наголосив на глибоких історичних коренях творення єдиної православної церкви як в Україні у цілому, так і на Закарпаття зокрема.

Прес-служба Закарпатської єпархії, за інформацією Прес-центру ГолосКарпат




Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: