неділю, 27 вересня 2015 р.

Офіційна заява Управління Закарпатської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату , стосовно спроб силового захоплення Храму релігійної громади УПЦ КП Свято-Рождества Богородиці с.Пилипець Міжгірського району Закарпатської області представниками Хустської єпархії Москоського Патріархату .




27 вересня 2015 року в день свята Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього до Управління Закарпатської єпархії УПЦ КП , вранці, надійшло повідомлення від настоятеля Храму релігійної громади УПЦ КП Свято-Рождества Богородиці с.Пилипець Міжгірського району Закарпатської області ієрея Василя Калічин , про те , що представники Хустської єпархії         
 ( священнослужителі ) та так звані «тітушки» вчинили спробу силового захоплення Храму Свято-Рождества Богородиці с.Пилипець УПЦ КП.
      Під час даної події вищевказані особи  силовим методом відібрали ключі від Храму у паламаря , а також виштовхали з  церкви людей – парафіян , священника-настоятеля Храму ,  котрі почали протестувати проти таких не законних дій. На вимогу парафіян розпочати Богослужіння зі сторони представників Московського Патріархату було відмовлено,  не зважаючи на те , що Церковна громада Української Православної Церкви Московського Патріархату Свято-Рождества Богородиці села Пилипець Міжгірського району Закарпатської області 9 серпня 2015 року на загальних парафіяльних зборах прийняла рішення про вихід зі складу Хустської єпархії УПЦ МП та перехід до складу Української Православної Церкви Київського Патріархату .  Відповідно до рішення вищевказаних парафіяльних зборів, голова релігійної громади звернувся з відповідним проханням до Голови Закарпатської ОДА Москаля Г.Г з проханням про внесення змін в Статут релігійної громади Свято-Рождества Богородиці с.Пилипець Міжгірського району Закарпатської області , змінивши їх приналежність з Хустської єпархії УПЦ МП до Закарпатської єпархії УПЦ КП. Дане прохання було задоволено, відповідно громада отримала Статут та Свідоцтво про реєстрацію Статуту зі змінами в конфесійній приналежності.
       23 серпня 2015 року єпископ Ужгородський і Закарпатський  Варсонофій
( Руднік ) , на запрошення вищевказаної релігійної громади ,разом з духовенством Закарпатської єпархії УПЦ КП відвідали Храм Свято-Рождества Богородиці села Пилипець та відслужили там Літургію під час якої  до цього ж Храму прибув митрополит Хустський і Виноградівський  УПЦ  Московського Патріархату Марк (Петровцій) з представниками  духовенства своєї єпархії , якому громада Храму  надала слово  та, вислухавши його, підтвердила своє рішення про перехід в лоно Київського Патріархату, після чого митрополит Московського Патріархату покинув храм під не схвальні вигуки парафіян.
    Проте , не зважаючи на законні підстави парафіян  молитись в лоні УПЦ КП , зі сторони представників Хустської єпархії Московського Патріархату почав відбуватись тиск на представників вищевказаної релігійної громади. Так 18 вересня 2015 року , вночі, до голови релігійної громади Свято-Рождества Богородиці с.Пилипець Міжгірського району Закарпатської області завітали священнослужителі Хустської єпархії Моковського Патріархату з погрозами та повідомленнями про те , що Храм вони відберуть силовим методом, чим призвели до збільшення артеріального тиску у вищевказаного парафіянина. Про даний інцидент  Управлінням Закарпатської єпархії УПЦ КП було повідомлено Закарпатські обласні управління СБУ та МВС, а також Голову Закарпатської ОДА Москаля Г.Г.  офіційними заявами.
   Проте не зважаючи на рішення громади представники Хустської єпархії  Московського Патріархату разом з так званими «тітушками» 27.09.2015 року вчинили спробу силового захоплення Храму Свято-Рождества Богородиці с.Пилипець Міжгірського району Закарпатської області.
   Завдяки оперативному реагуванню правоохоронних структур області та відстоюванню своїх прав релігійною громадою  Храм було повернуто парафіянам, ключі від Храму передано  голові громади.
   Враховуючи вищенаведене, Управління Закарпатської єпархії УПЦ КП вимагає від представників Хустської єпархії  УПЦ МП припинити бандитський тиск на парафію Свято-Рождества Богородиці с.Пилипець Міжгірського району Закарпатської області та зупинити залякування людей, які висловили свою законну позицію, гарантовану їм Конституцією України та Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації» , а саме перехід до Закарпатської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: