суботу, 26 листопада 2022 р.

Закарпатська єпархія ПЦУ вшанувала жертв Голодомору - геноциду.

 


Цього року українці вшановують 90-ті роковини однієї з найбільших трагедій та злочинів проти людяності – Голодомору 1932-1933 років. Терор голодом, який організував сталінський уряд, був спрямований на скорення українського селянства, знищення самостійних господарств на селі - соціально-економічних основ української нації. Історики називають кількість загиблих внаслідок Голодомору 1932–1933 років – від 3 до 7 мільйонів жертв.

26 листопада 2022 року, в Ужгороді біля тематичного монументу «Свіча пам’яті», що на Набережній Незалежності, відбулися меморіальні заходи із вшанування пам’яті мільйонів, невинно вбитих співвітчизників.
Участь в акції узяли: очільники краю – голова Закарпатської облради Володимир Чубірко, заступник голови ЗОВА Ігор Шинкарюк, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, депутати різних рівнів, дипломати, представники обласних установ та організацій, духовенства, військові, громадськості.
Розпочався захід хвилиною мовчання. Затим Заслужений академічний Закарпатський народний хор виконав поетичні та музичні композиції, присвячені цій трагічній тематиці. Відтак учасники пам’ятного заходу приєдналися до екуменічної молитви, яку очолив єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ Варсонофій, у співслужінні духовенства Закарпатської єпархії ПЦУ та МГКЄ.
Під звуки дзвону та тужливої мелодії, присутні піднесли до підніжжя Монументу запалені лампадки Пам’яті та колоски пшениці.
Після офіційної частини ужгородці продовжили нести свічки та колоски пшениці до пам’ятного знаку.
Сьогодні у домівках українців на підвіконні горить запалена свічка на світлий спомин про тих, хто загинув від штучної масової трагедії минулого століття…Вогники у вікнах – це й прояв нашої віри у перемогу та готовність робити усе можливе, щоб такі трагедії не повторювалися ніколи.
На жаль, і нині росія застосовує весь свій терористичний арсенал із тією ж метою – знищення української нації.

Пресслужба Закарпатської єпархії ПЦУ.















Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: