суботу, 13 серпня 2022 р.

Архіпастирське слово єпископа Ужгородського і Закарпатського ПЦУ Варсонофія на початок Успенського посту.


 

Улюблені в Господі всечесні пресвітери Церкви Христової, дорогі браття та сестри - жителі Закарпаття. 

Господь наш Ісус Христос благословив нас увійти в час Успенського посту.

   Святий Симеон Солунський пише, що “Піст у серпні - Успенський - заснований на честь Матері Божого Слова, Яка, довідавшись про Свою кончину, як завжди, трудилася і постила за нас, хоча, будучи святою і непорочною, і не мала потреби в пості; так, особливо Вона молилася про нас, коли мала намір перейти від тутешнього життя до майбутнього, і коли Її блаженна душа мала через Божественного духа з’єднатися з Її Сином. А тому і ми повинні поститися і оспівувати Її, наслідуючи життя Її і пробуджуючи Її тим до молитви за нас”.

   Улюблені у Христі!  Той, хто постує, повинен пам'ятати, що піст є лише засобом до приборкання плотських пристрастей, до збереження цнотливості, до полегшення діяльності духу, до більш старанного виконання подвигів благочестя, а не складає сам по собі чесноти. Саме тому той, хто постує, і повинен остерігатися, щоб стриманість, яка має бути посібником для чеснот, не опиралася їм. Тому ті помиляються, хто часто дотримуючи посту, марнославиться цим, високо думаючи про своє постування, інших пересуджують, зневажають,  або  з голоду  бувають сердиті, в сім’ї своїй бувають немирні, похмурі, дратівливі, норовисті, примхливі, уперті, не терплять протиріч, образ і тому подібне. «До чого, – говорить блаженний Ієронім, – стоншується тіло стриманістю, якщо дух насичується гордістю? На яку похвалу заслужимо блідістю від посту, якщо стаємо синіми від заздрості? Що за чесноту не пити вина, а п'янствувати гнівом і злістю?» Тому подвижники благочестя у всі часи визнавали піст вельми корисним, навіть необхідним засобом для того, щоб підпорядкувати плоть духу, пристрасті приборкати, а дух укріпити, зробити здібнішим до молитви, спогляданню небесних предметів і до інших духовних діянь;

     Дорогі браття та сестри! Як Ваш Архіпастир, найперше закликаю Вас, в час цього посту посилити свої молитви за перемогу нашого Українського війська над російським агресором і встановлення справедливого миру на нашій багатостраждальній Українській землі. Також прошу молитися за звільнення полонених і в’язнів, які за вірність Україні позбавлені окупантами свободи. Мусимо разом  благати Господа за мирних мешканців тих регіонів України, які страждають від війни та окупації, за біженців та вимушених переселенців, які полишили рідні оселі рятуючи своє життя. Вірю, що  Господь почує наші прохання та молитви і наблизить час, коли російські чужинці, що прийшли з війною на нашу землю, полишать її, українські землі звільняться від окупації, єдність і мир в нашій країні відновляться.  

               Цариця Небесна нехай покриє всіх нас чесним своїм омофором.

    Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни! Пресвята Богородиця , спаси нас!

 

З любов'ю у Христі,

+ Варсонофій
єпископ Ужгородський і Закарпатський
13.08.2022р.
м.Ужгород.


Цитати

Цитати

Найкраще на сайті: