понеділок, 9 листопада 2020 р.

Вітання єпископа Варсонофія з Днем української писемності та мови.

 Дорогі браття та сестри!
День української писемності та мови відзначають 9 листопада вже багато років поспіль.

Мова – це важливий чинник самовизнання нації, надійна основа розвитку країни. Вона загартована багатовікововою історією та відточена творчістю найталановитіших письменників. Українське слово набирало силу на пергаментах Нестора-Літописця, і Острозькою Біблією нашою мовою говорить серце і душа української землі. Народ леліяв її в піснях та легендах, поширював від роду до роду. І ми, нащадких дідів та прадідів, повинні пишатися своєю мовою, люби її та передавати у спадок наступним поколінням.

Протягом століть вороги намагалися знецінити і знищити нашу мову солов’їну. Але вона живе й зачаровує своєю мелодійністю, неповторністю і багатогранністю, її не зламати ні заборонами, ні тортурами, ні голодом, ні репресіями. І сьогодні захисники Батьківщини, обороняючи землю, знову відстоюють цінності українського народу. Серед них і рідна мова, вона є запорукою нашої згуртованості.

Любімо українську мову, плекаймо її, це найкращий спосіб її підтримати. Без мови немає нації.

Вітаю всіх з днем української писемності та мови. Бажаю розвивати і утверджувати рідну мову, щоб вона єднала покоління українців. 

+ Варсонофій (Руднік)
єпископ Ужгородський і Закарпатський
Православної Церкви України
9 листопада 2020 року Божого.
м. Ужгород.